Zupa krem z kukurydzy

16 października 2012, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1 puszka kukurydzy (lub gotowana kukurydza)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula, sól i pieprz
  • 1 pęczek dymki,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 kromki pieczywa tostowego,
  • 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 200 g śmietany kremówki,
  • 2 łyżki masła lub margaryny

file1285617472

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę, lekko zeszklić na oleju. Wrzucić do tego osączoną kukurydzę, wlać rosół i śmietanę. Gotować pod przykryciem 10 minut.
W tym czasie pokroić marchew i dymkę w cienkie plasterki. Marchew ugotować. Pieczywo pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z resztą tłuszczu na złoty kolor.
Kukurydzę w wywarze zmiksować. Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną w 2 łyżkach wody i zagęść nią zupę.  Wrzucić do niej pokrojoną ugotowaną  marchew i dymkę i gotować jeszcze  około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Tuż przed podaniem zupy  posypać ją przestudzonymi grzankami.