Zupa krem z kukurydzy
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 1 puszka kukurydzy (lub gotowana kukurydza)
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia cebula, sól i pieprz
- 1 pęczek dymki,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 kromki pieczywa tostowego,
- 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 200 g śmietany kremówki,
- 2 łyżki masła lub margaryny
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, lekko zeszklić na oleju. Wrzucić do tego osączoną kukurydzę, wlać rosół i śmietanę. Gotować pod przykryciem 10 minut.
W tym czasie pokroić marchew i dymkę w cienkie plasterki. Marchew ugotować. Pieczywo pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z resztą tłuszczu na złoty kolor.
Kukurydzę w wywarze zmiksować. Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną w 2 łyżkach wody i zagęść nią zupę. Wrzucić do niej pokrojoną ugotowaną marchew i dymkę i gotować jeszcze około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tuż przed podaniem zupy posypać ją przestudzonymi grzankami.