Zupa krem z cukinii z ryżem i słonecznikiem

17 marca 2013, dodał: myszka9988
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1kg zielonej cukinii 
duża marchewka
mała cebula
2 ząbki czosnku
400 ml rosołu drobiowego (kostkę rosołową rozpuścić w gorącej
wodzie)
2 łyżki mleka 
sól,pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
szczypta chilli
2 łyżki masła

100g ryżu basmati (lub długoziarnistego)     
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
1 łyżka posiekanej mięty 

2 łyżki prażonych nasion słonecznika 

W garnku zeszklić na maśle obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.
Cukinię (nie obierać ze skórki) przepołowić,usunąć pestki,
marchewkę obrać. Warzywa pokroić w kostkę lub zetrzeć. Dodać do
cebuli,wlać rosół,mleko i gotować aż warzywa będą miękkie.
Zupę zmiksować blenderem na gładki krem,dodać przeciśnięty przez
praskę czosnek,doprawić do smaku przyprawami.

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu,przyprawić do smaku solą i
pieprzem,dodać natkę pietruszki,miętę,wymieszać. Z ryżu uformować
kulki. Podawać z zupą i posypać słonecznikiem. 

file1363527944