Zupa krem z cukinii z ryżem i słonecznikiem
Artykuł zewnętrzny
Składniki: 1kg zielonej cukinii duża marchewka mała cebula 2 ząbki czosnku 400 ml rosołu drobiowego (kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie) 2 łyżki mleka sól,pieprz kolorowy grubo mielony do smaku szczypta chilli 2 łyżki masła 100g ryżu basmati (lub długoziarnistego) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej mięty 2 łyżki prażonych nasion słonecznika W garnku zeszklić na maśle obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Cukinię (nie obierać ze skórki) przepołowić,usunąć pestki, marchewkę obrać. Warzywa pokroić w kostkę lub zetrzeć. Dodać do cebuli,wlać rosół,mleko i gotować aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,doprawić do smaku przyprawami. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu,przyprawić do smaku solą i pieprzem,dodać natkę pietruszki,miętę,wymieszać. Z ryżu uformować kulki. Podawać z zupą i posypać słonecznikiem.