Zupa krem z cukinii z ryżem i słonecznikiem
Cukinia na dobre gości na naszych stołach, jest tak smaczna, że większość z nas wie jak wykorzystać jej pyszny miąższ. Jeśli jest to młoda cukinia nawet nie ma konieczności jej obierania. Cukinię możemy grillować, zrobić z niej placuszki z dipem, zupy, a nawet upiec z dodatkiem cukinii pyszne ciasto! Oto ciekawy przepis na kremową zupę z cukinii z dodatkiem ziaren słonecznika, ale można je zastąpić również pestkami dyni.
składniki:
1 kg zielonej cukinii
duża marchewka
mała cebula
2 ząbki czosnku
400 ml rosołu drobiowego (kostkę rosołową rozpuścić w gorącej
wodzie)
2 łyżki mleka
sól,pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
szczypta chilli
2 łyżki masła
100g ryżu basmati (lub długoziarnistego)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej mięty
2 łyżki prażonych nasion słonecznika
W garnku zeszklić na maśle obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.
Cukinię (nie obierać ze skórki) przepołowić,usunąć pestki,
marchewkę obrać. Warzywa pokroić w kostkę lub zetrzeć. Dodać do
cebuli,wlać rosół,mleko i gotować aż warzywa będą miękkie.
Zupę zmiksować blenderem na gładki krem,dodać przeciśnięty przez
praskę czosnek,doprawić do smaku przyprawami.
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu,przyprawić do smaku solą i
pieprzem,dodać natkę pietruszki,miętę,wymieszać. Z ryżu uformować
kulki. Podawać z zupą i posypać słonecznikiem.