Zupa krem z brukselki

6 marca 2013,
dodał: maagdusiaa22
Artykuł zewnętrzny

60 dag brukselki, 1 litr rosołu warzywnego( może być też z kostki), szklanka śmietany kremówki, żółtko, łyżka mąki, 3 łyżki zimnego mleka, sól, cukier, pieprz biały.

Opłukaną brukselkę wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną i ocukrzoną wodę ( wody powinno być tyle, by zaledwie przykrywała brukselkę) i gotujemy, nie przykrywając garnka, przez 10-15 minut. Gdy brukselka będzie miękka, miksujemy ją lub przecieramy przez sito. Następnie łączymy z rosołem, zagotowujemy, dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, zagotowujemy  raz jeszcze i trzymamy na ogniu ok. 3 min.( aż mąka straci smak surowizny). Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem. Po zdjęciu z ognia łączymy ze śmietaną lekko spienioną z żółtkiem i od razu podajemy z groszkiem ptysiowym lub z paluszkami z ciasta francuskiego

file1362590432



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.