Zupa krem z brukselki

6 marca 2013,
dodał: maagdusiaa22
Artykuł zewnętrzny

60 dag brukselki, 1 litr rosołu warzywnego( może być też z kostki), szklanka śmietany kremówki, żółtko, łyżka mąki, 3 łyżki zimnego mleka, sól, cukier, pieprz biały.

Opłukaną brukselkę wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną i ocukrzoną wodę ( wody powinno być tyle, by zaledwie przykrywała brukselkę) i gotujemy, nie przykrywając garnka, przez 10-15 minut. Gdy brukselka będzie miękka, miksujemy ją lub przecieramy przez sito. Następnie łączymy z rosołem, zagotowujemy, dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, zagotowujemy  raz jeszcze i trzymamy na ogniu ok. 3 min.( aż mąka straci smak surowizny). Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem. Po zdjęciu z ognia łączymy ze śmietaną lekko spienioną z żółtkiem i od razu podajemy z groszkiem ptysiowym lub z paluszkami z ciasta francuskiego

file1362590432



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...