Zupa-krem z brokułów
Zupa to dobre jedzenie. Szybkie, samo się robi i wystarcza na trzy dni. Krem z brokułów? Jest dobra a przede wszystkim TANIA! ;)
bulion – 1-1,5 l /ew. 2 kostki rosołowe/ ok 2 zł
warzywa – marchewka, pietruszka, seler (1,30 zł)
brokuł (3 zł)
dwa średnie ziemniaki ( 30 gr)
przyprawy do smaku (0,40 zł)
2- 3 łyżki śmietany (ok 40 gr)
troszkę żótego sera ( ok 1 zł)
łyżka mąki ( 20 gr)
CENA ok : 8 zł
Do gotującego się bulionu dodajemy garść startej marchewki, pietruszki i selera. Wrzucamy drobno pokrojone ziemniaki i gotujemy 10 minut. Potem dodajmy brokuła. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Wcześniej możemy wyjąć kilka różyczek brokuła do ozdobienia miseczki ( ja tego nie zrobiłam). Gotową zupę zaprawiamy mąką ze śmietaną. Zdejmujemy z ognia i czekamy aż zupa przestygnie. Wtedy możemy wziąć się za blenderowanie.
Rozlewamy do miseczek – ścieramy ser i wsadzamy na 5-10 min do piekarnika aż ser stopnieje spokojnie wystarczy 40 stopni.
Ja całość posypałam ostrą papryką.
Smacznego! ;)
Ania Gotuje !