Zupa krem z bobem i wędzonym kurczakiem

31 lipca 2013, dodał: kociara
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 600 g bobu
  • pęczek włoszczyzny
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii lub drobno posiekanych świeżych listków
  • 1,5 l wody
  • 2 łyżki stołowe oliwy
  • 2 łyżki stołowe śmietanki kokosowej
  • sól, pieprz ziołowy, harissa
  • 2 udka wędzonego kurczaka
  • 2 łyżki stołowe musztardy francuskiej

PRZYGOTOWANIE:

Włoszczyznę obieramy, myjemy i zalewamy wodą, dodajemy solimy i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy je z gorącego bulionu. W bulionie pozostałym po warzywach gotujemy bób d miękkości. Po ugotowaniu obieramy go z łupin. Dzielimy na dwie części – jedną wrzucamy spowrotem do bulionu a drugą pozostawiamy do posypania dania. Dodajemy wcześniej ugotowane warzywa i wszystko razem blenderujemy na gładki i jednolity krem. Ddajemy mleko kokosowe i doprawiamy do smaku harissą, pieprzem ziołowym i solą. Oddzielamy mięso z udek kurczaka od kości i kroimy w plasterki. Plasterki układamy na brzegu talerza i smarujemy musztarda francuską
Nalewamy gorącą zupę i posypujemy bobem. Do dekoracji można użyć kilku świeżych listków mięty lub bazylii oraz kolorowego pieprzu.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...