Zupa krem kalafiorowo – groszkowa
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 opakowanie „Kalafiory” POLTINO
1 opakowanie „Groszek zielony” POLTINO
0,5 l. śmietanki kremówki 30%
1 l. bulionu warzywnego lub mięsnego
Sól, pieprz do smaku
Kilka cieniutkich pasków sera grujer
Kilka pasków świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
- Zupę gotujemy w dwóch garnkach, po 0,5 l. bulionu w każdym. Na jeden gotujący się bulion wrzucamy kalafiory, na drugi, osobno, groszek. Warzywa gotujemy ok. 10-15 minut, od zagotowania do miękkości (nie za długo, bo warzywa stracą kolor).
- Następnie miksujemy kalafiory i groszek (osobno) na kremy i przecieramy przez sito. Po przetarciu warzyw do każdego z osobna dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku, doprowadzając do wrzenia. Kremy podajemy w jednym naczyniu, najlepiej w talerzu lub miseczce o większej średnicy. Nalewając kremy z dwóch garnków jednocześnie, uzyskamy ciekawą kompozycję wizualną i smakową. Smak i wygląd podkreśli kilka płatków sera grujer oraz kilka listków świeżej bazylii
źródło; www.poltino.pl