zupa koperkowa

21 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki;

 

– 1 marchew

– 1 pietruszka

– 1 mniejszy por

– 3 młode ziemniaki

– sól i pieprz

– 2 kostki rosołowe

– 1 listek laurowy, ziarno ziela angielskiego

– 2 pęczki koperku

1 łyżka mąki pszennej

– 1/2 szklanki śmietany

– 5 kromek chleba tostowego

– 2 łyżki masła

 

Przygotować wywar z kostki rosołowej z 2 litrów zimnej wody, dodać marchewke, pietruszke i por, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać listek i ziele angielskie. Gotowac około 30 minut, ziemniaki obrać w wiekszą kostkę, dodać do zupy i gotować, aż będą miękkie. Zupę następnie zmiksować blenderem, zagotować, koperek umyć i w posiekać, wrzucić do zupy. Śmietanę wymieszać z mąką, zagęścić nią zupę. Kromki pieczywa tostowego pokroic w kostkę.

Na patelni rograc masło, usmażyć kawałki pieczywa na złoty kolor. Zupę koperkowa podawać w kokilkach z grzankami.

smacznego!

 

dodatki do dekoracji, przyprawy znajdziesz na aukcji:

http://www.allegro.pl/item629179611_wanilia_dluugie_laski_wanilii_16_cm_od_suprsprzed.html