zupa koperkowa
składniki;
– 1 marchew
– 1 pietruszka
– 1 mniejszy por
– 3 młode ziemniaki
– sól i pieprz
– 2 kostki rosołowe
– 1 listek laurowy, ziarno ziela angielskiego
– 2 pęczki koperku
– 1 łyżka mąki pszennej
– 1/2 szklanki śmietany
– 5 kromek chleba tostowego
– 2 łyżki masła
Przygotować wywar z kostki rosołowej z 2 litrów zimnej wody, dodać marchewke, pietruszke i por, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać listek i ziele angielskie. Gotowac około 30 minut, ziemniaki obrać w wiekszą kostkę, dodać do zupy i gotować, aż będą miękkie. Zupę następnie zmiksować blenderem, zagotować, koperek umyć i w posiekać, wrzucić do zupy. Śmietanę wymieszać z mąką, zagęścić nią zupę. Kromki pieczywa tostowego pokroic w kostkę.
Na patelni rograc masło, usmażyć kawałki pieczywa na złoty kolor. Zupę koperkowa podawać w kokilkach z grzankami.
smacznego!
dodatki do dekoracji, przyprawy znajdziesz na aukcji:
http://www.allegro.pl/item629179611_wanilia_dluugie_laski_wanilii_16_cm_od_suprsprzed.html