Zupa jarzynowa z kurczakiem i szpinakiem

15 marca 2011, dodał: ewuncja
Artykuł zewnętrzny

Ostatnia rozmowa z kuzynką, która od wielu lat mieszka w Chicago zaowocowała nowym eksperymentem w mojej kuchni. Ania opowiedziała mi jak do rosołu wrzuciła kalafiora, pomidora i szpinak. Wyszła z tego zupa, która smakowała jej i mężowi.  Rozmawiałyśmy też o jednej z restauracji włoskich w Chicago, która serwuje klasyczną włoską zupę jarzynową . Nie wiem ile z tych składników zapamiętałam ale moja kompozycja nawet bez fasolki i kapusty włoskiej, której nie miałam akurat w swojej kuchni  smakuje wybornie.  Biorąc pod uwagę dobroczynny wpływ szpinaku na nasze organizmy , pisałam o tym wcześniej, 

Składniki:

( na 2 – 3 osoby)

–  filet piersi z kurczaka (pojedynczy),

–  550 ml  wody,

–  1 mała marchew,

–  1 pietruszka,

–  kawałek selera,

– 1/2 pora,

–  1 duży pomidor ( bez skóry),

–  120 g liści szpinaku mrożonego,

–  1 duży ząbek czosnku,

–  1 cebula,

–  ⅓ szklanki  drobnego makaronu ( maleńkie muszelki lub gwiazdki),

–  1 łyżka oleju,

–  sól i pieprz,

–  liść laurowy,

–  ziele angielskie ( 2-3 ziarenka).

Sposób wykonania:

  1. filet z kurczaka płuczemy i kroimy w kosteczkę,
  2. do garnka wlewamy zimną wodę, wrzucamy pokrojony filet,
  3. gotujemy , na wierzchu zbierają się tak zwane szumowiny, zmniejszamy ogień i od czasu do czasu usuwamy szumowiny,
  4. gdy uzyskamy już klarowność wywaru dodajemy marchew pokrojoną w plasterki, kawałek selera i korzeń pietruszki, ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy na wolnym ogniu,
  5. w międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, po 2 minutach dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę , pora pokrojonego w pół talarki i 3-4 łyżki wywaru drobiowego,
  6. dusimy pod przykryciem jeszcze około 5 min., a następnie wszystko dodajemy do gotującego się wywaru drobiowego, wrzucamy makaron  i gotujemy 20 min.,
  7. na koniec dodajemy szpinak, sól i pieprz do smaku, gotujemy na ogniu 2 minuty i zostawiamy pod przykryciem jeszcze 4 minuty.
  8. Przed podaniem usuwamy z zupy seler i pietruszkę.