Zupa jarzynowa z kurczakiem i szpinakiem
Ostatnia rozmowa z kuzynką, która od wielu lat mieszka w Chicago zaowocowała nowym eksperymentem w mojej kuchni. Ania opowiedziała mi jak do rosołu wrzuciła kalafiora, pomidora i szpinak. Wyszła z tego zupa, która smakowała jej i mężowi. Rozmawiałyśmy też o jednej z restauracji włoskich w Chicago, która serwuje klasyczną włoską zupę jarzynową . Nie wiem ile z tych składników zapamiętałam ale moja kompozycja nawet bez fasolki i kapusty włoskiej, której nie miałam akurat w swojej kuchni smakuje wybornie. Biorąc pod uwagę dobroczynny wpływ szpinaku na nasze organizmy , pisałam o tym wcześniej,
Składniki:
( na 2 – 3 osoby)
– filet piersi z kurczaka (pojedynczy),
– 550 ml wody,
– 1 mała marchew,
– 1 pietruszka,
– kawałek selera,
– 1/2 pora,
– 1 duży pomidor ( bez skóry),
– 120 g liści szpinaku mrożonego,
– 1 duży ząbek czosnku,
– 1 cebula,
– ⅓ szklanki drobnego makaronu ( maleńkie muszelki lub gwiazdki),
– 1 łyżka oleju,
– sól i pieprz,
– liść laurowy,
– ziele angielskie ( 2-3 ziarenka).
Sposób wykonania:
- filet z kurczaka płuczemy i kroimy w kosteczkę,
- do garnka wlewamy zimną wodę, wrzucamy pokrojony filet,
- gotujemy , na wierzchu zbierają się tak zwane szumowiny, zmniejszamy ogień i od czasu do czasu usuwamy szumowiny,
- gdy uzyskamy już klarowność wywaru dodajemy marchew pokrojoną w plasterki, kawałek selera i korzeń pietruszki, ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy na wolnym ogniu,
- w międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, po 2 minutach dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę , pora pokrojonego w pół talarki i 3-4 łyżki wywaru drobiowego,
- dusimy pod przykryciem jeszcze około 5 min., a następnie wszystko dodajemy do gotującego się wywaru drobiowego, wrzucamy makaron i gotujemy 20 min.,
- na koniec dodajemy szpinak, sól i pieprz do smaku, gotujemy na ogniu 2 minuty i zostawiamy pod przykryciem jeszcze 4 minuty.
- Przed podaniem usuwamy z zupy seler i pietruszkę.