Zupa jarzynowa Eli
Składniki:
1 korpus z kurczaka
30 dkg fasolki szparagowej
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 małego selera
8 ziemniaków
30 dkg mrożonej brukselki
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka natki pietruszki
125 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki mąki pszennej
przyprawa warzywna typu jarzynka
maggi
Korpus z kurczaka zalać 3 litrami wody, dodać kucharka do smaku i pogotować 30 minut. W międzyczasie obrać, umyć, pokroić w kostkę warzywa i ziemniaki. Fasolę umyć, odciąć końcówki i pokroić. Umytą i osuszoną natkę i koperek posiekać. Wyjąć korpus, ostudzić, obrać z mięska. Mięsko podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić do zupy. Dodać do wywaru warzywa, ziemniaki, fasolę, mrożoną brukselkę i gotować do miękkości. Do śmietany dodać mąkę, odrobinę soli, dokładnie wymieszać i wlać do zupy. Zagotować i zupę doprawić maggi do smaku. Zupę rozlać do talerzy i posypać zieleniną. Smacznego!