Zupa jarzynowa

25 listopada 2009, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny
  • Marchew (średnia)       50(1/2 szt.) lub 200 (2 szt.)
  • Pietruszka (średnia)      100 (2 szt.)
  • Seler (mały)                 80 (1/2 szt.)
  • Cukinia (mała)              200 (1 szt.)
  • Mąka                           12 (1 łyżka)
  • Olej słonecznikowy        15 (1 łyżka)
  • Jogurt naturalny/mleko  240 (1 szkl.)
  • Zielona pietruszka         20 (1 łyżka)
  • Koperek                       20 (1/2 pęczka)
  • Sól

Oczyszczone, opłukane warzywa zetrzeć na tarce o dużych otworach, zalać wrzącą wodą, ugotować. Z mąki, oleju i mleka sporządzić zawiesinę, wlać mieszając do zupy, zagotować. Dodać sól. Przed podaniem dodać zieleninę. Podawać z ryżem, makaronem „nitki”, grzankami.

file1259138063