Zupa japońska Ohazuke

28 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Bardzo japońska zupa jak bym miała powiedzieć .
Czas : 5 minut
Składniki :

file1285665878

1 szklanka ugotowanego ryżu ( w wersji oryginalnej może być przestudzony – dałam gorący )
1 szklanka ciepłej herbaty Genmaicha ( zielona z prażonym ryżem lub zwykłej zielonej )
1 szklanka wrzącego bulionu Dashi ( zrobiłam z gotowego w proszku )
trochę wodorostów Tororo nori
kawałek płatu Nori pokrojonych w paseczki
2 łyżki Katsuobuschi ( tuńczyk suszony w cienkich płatkach )
2 utarte na tarce jarzynowej rzodkiewki ( dałam zamiast daikon- japońskiej rzodkwi )
2 łyżki pokrojonego drobnego szczypiorku
cawiart zielony ( Wasabi ) lub chrzan Wasabi
cawiart czerwony ( lub ikra ryb solona )
mięso krewetek ( ja dałam mięso raków )
Ułożyć w miseczkach ryż , zalać wrzącym daschi , dolać herbatę .Dodawać dodatki wg upodobania .

A teraz wrażenia . Wbrew początkowym oporom smak dashi z herbatą jest zupełnie dobry .Przeszkadza mi trochę intensywnie rybi zapach dashi .To samo odnosi się do Katsuobuschi- smak ok – zapach jak dla mnie za intensywny .Tororo nori – wygląd nieciekawy ( robi się galaretowate po włożeniu do zupy )- smak lepszy niż Nori – zapach do przyjęcia . Reszta znana ( cawiart czerwony neutralny, zielony- jak Wasabi , rzodkiewka , szczypiorek i mięso raka – znane ).
Bardzo ciekawy smak . Trochę na początki zapach przeszkadza ale tu trzeba się chyba przyzwyczaić . Ciekawe jak będzie smakować spolszczona wersja ?



FORUM - bieżące dyskusje

Spróbuj Tai Chi i dlaczego warto
Do tego chyba trzeba mieć cierpliwość. Te ruchy są takie powolne, dokładne. Zabrakłoby mi...
Jak ugotować kalafior?
> Anays napisał/a: > Widziałam przepis, w którym kalafiora gotuje się w całości... A później...
sposób na paznokcie
To chyba nie masz problemu z łamaniem paznokci. :D U mnie jak jeden...
Metamorfoza fryzury
Mając włosy do ramion najpierw spróbowałabym drobnej zmiany. Zawsze można pójść krok dalej,...