Zupa gulaszowa wołowa z pomidorami
Zupa gulaszowa to klasyczne danie wielu kuchni europejskich, bardzo często kojarzy nam się z kuchnią węgierską, ponieważ jest niezwykle wyrazista w smaku i mocno paprykowa. Aby wydobyć smak papryki dobrze jest przesmażać ją najpierw z tłuszczem, i dopiero potem dodawać resztę składników. Poniższy przepis jest dość prosty i skromny, będzie szczególnie smakował miłośnikom mięsnych potraw, ale można zupę wzbogacić o kolorowe warzywa: paprykę czerwoną, żółtą, cebule, czosnek, marchew itp. Przyprawy możecie dodać te, które szczególnie lubicie np: kurkumę, kmin rzymski, kminek, estragon, cząber itp., my podajemy wersję podstawową:
Zupa świetnie rozgrzewa, jest dość sycąca szczególnie w przypadku gdy podajmy ją z dodatkiem ziemniaków lub świeżym pieczywem np. chrupiącą bagietką.
składniki:
smalec lub olej rzepakowy
3 łyżki słodkiej papryki
1 kg wołowiny pokrojonej w kostkę
2 łyżki mąki pszennej
3 ziarenka ziela angielskiego i 2 listki laurowe
skórka otarta z 1 cytryny
400 gram passaty lub pomidorów w puszce
łyżeczka papryki pikantnej
sól i pieprz świeżo mielony
posiekana natka pietruszki lub kolendra
W rondlu rozgrzewamy tłuszcz ze słodką papryką, pokrojona w kostkę wołowinę maczamy w mące i smażymy, aż się zrumieni, zalewamy woda lub bulionem warzywnym – powinna sięgać 3 cm ponad mięso i gotujemy 3 godziny z dodatkiem ziela i liści laurowych oraz skórką cytrynową. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy pomidory, doprawiamy resztą papryki i innymi przyprawami, chwilkę gotujemy, podajemy z natką i świeżym pieczywem.