Zupa gulaszowa

28 stycznia 2014, dodał: worldbyaga
Artykuł zewnętrzny

Zupa gulaszowa – węgierska, bardzo treściwa zupa która śmiało zastąpi nam dwudaniowy obiad. Przeze mnie odkryta przypadkowo – zachęcona pięknym zdjęciem w gazecie postanowiłam zrobić taką kolorową, pyszną zupę. Fakt, jest czasochłonna (zwłaszcza kiedy robimy wszystko x2 i lubimy mieć wszystko pokrojone z jubilerską dokładnością – jak ja :P ) ale nakarmiłam nią kilkuosobową ekipę zmęczonych i wygłodniałych narciarzy.
W oryginale jest bardzo ostra, ale śmiało można ją zrobić w wersji „light”.
Polecam na zimowe wieczory czy późne popołudnie – głównie dla aktywnych osób czy miłośników zimowego szaleństwa. To idealna zupę na zimę!!!

Czego potrzebujemy:

2 litry rosołu lub bulionu,
0,5 – 1 kg mięsa – generalnie powinna być to wołowina, ale ja zastępuję ją wieprzowiną bo duuuużo krócej się gotuje/smaży i nie jest nigdy „gumowa” – można również można zrobić pół na pół
pół małej kapusty, 4 ziemniaki, 3-4 marchewki, 2 pietruchy, 3 papryki, 4 średnie cebule, 3 ząbki czosnku
przyprawy: kminek, sól, pieprz, ostra papryka lub chilli
2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę przecieru pomidorowego

START!
Przygotowujemy sobie około 2 litrów bulionu lub rosołu (garnek musi być dość duży) – czekamy na jego kolej ;)
Kroimy mięso w kostkę (ja również przyprawiam) – smażymy na patelni. Dorzucamy pokrojoną cebulę, 3 ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy wszystko przez chwilę.

Po usmażeniu wrzucamy wszystko do garnka z rosołem/bulionem, dokładamy: pokrojone w kostkę ziemniaki, plasterki marchewki i pietruszki (ja kroję je ręcznie na dość grube talarki), poszatkowaną kapustę. Gotujemy na średnim „gazie” :))

Przyprawiamy: sól, pieprz, kminek, ostra papryka w proszku, 2 łyżki oliwy z oliwek. Można dołożyć łyżkę przecieru pomidorowego.

Voila! Smacznego! :)

Oryginalny przepis ze zdjęciami:
http://worldbyaga.blogspot.com/2012/01/po-wegiersku-przepis-na-gulaszowa.html

file1359367367