Zupa gulasz mięsno-warzywny

6 lutego 2011, dodał: bassienkawit
Artykuł zewnętrzny

Na zdjęciu może nie wygląda rewelacyjnie, ale smak… zarówno mąż zachwycony, dwie michy zupki pochłonął, teściu też wychwalał ogromnie, a  i ja powiem, że piekło w gębie

Zupka bardzo gęsta, mało co „wody”. Choć na fotkach wygląda inaczej,ale wszystko siadło na dnie. Dlaczego napisałam piekło w gębie? Bo to zupka na ostro, taka być miała rewelacja…no dobra przepis

Składniki:

– woda (na oko)
– mięso: 5 grubych plastrów schabu, akurat tyle miałam w domu, dwa plastry na rolady wołowe, i dwa małe kawałki mięsa gołębiego
– papryka (1 czerwona, 1 zielona)
– 4 duże cebule
– ok 6-7 większych ziemniaków
– 1/3 papryczki chilli (wierzyć na słowo ze starczy)
– 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
– 4 ząbki czosnku
– 2  kostki rosołowe (warzywna i drobiowa)
– 3 marchewki
– 1 pietruszka
– 2 puszki pomidorów w całości
– resztka keczupu pikantnego
– 2 liście laurowe
– ziele angielskie
– papryka w proszku ostra
– sól, pieprz, cukier, vegeta, maggi

Wykonanie:

Mięsko kroimy w kostkę , podsmażamy na patelni a następnie wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy. Ja gotowałam ok 15minut.

Następnie wrzucamy kostki rosołowe, listek laurowy , ziele angielskie, marchewkę i  pietruszkę pokrojoną w plasterki, oraz podsmażoną cebulę .
Całość podgotowujemy.  (Ok 10-15minut)
Ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka.
Po ok. 10 minutach, wrzucamy do garnka pokrojoną w kostkę paprykę i dalej gotujemy.
Gdy warzywa są już miękkie ,dodajemy  pomidory  z puszki pokrojone w kostkę i pozostałą zalewę pomidorową. (Ja nie czekałam aż warzywa zmiękną całkowicie, bo zupkę robiłam dzień wcześniej, co oznaczało, że Damian sobie następnego ją dogotował).
Następnie papryczkę chilli pokrojoną w kosteczkę, posiekany drobno czosnek, koncentrat pomidorowy i ketchup oraz przyprawy .
Całość gotujemy jeszcze około 10 minut i zupa jest gotowa.

file1297022746

Formalnie zaczerpnięty z tej strony http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3 … caid=6767d

Mój oczywiście zmodyfikowany