Zupa grzybowa ze stokrotkami
Składniki:
- 6-8 szt. suszonych kapeluszy borowików
- 1-1,5l wywaru warzywnego
- 2 łyżki kaszki manny
- kilkanaście ziarenek kminku
- 3 duże garści kwiatków stokrotek (koszyczki kwiatowe+młode listki)
- 1 duże jajko (albo 2 małe)
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
- do smaku: sól i pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Zupa, którą zaskoczycie i oczarujecie rodzinę lub znajomych :-)
Grzyby zalać 1 litrem gorącego wywaru, przykryć i moczyć 15 min. Następnie dodać kminek i gotować ok. 20 min. aż grzyby zmiękną. Wyjąć grzyby, pokroić w cienkie paseczki w z powrotem wrzucić do wywaru. Na suchej patelni uprażyć kaszkę, ma się tylko lekko zezłocić, wsypać do wywaru, zagotować mieszając, gotować ok.10 min., doprawić solą i pieprzem. Kilkanaście kwiatków odłożyć do dekoracji, resztę razem z listkami drobno posiekać, dodać do zupy, zagotować (jeśli będzie zbyt gęsta – dolać wywaru). Jajko roztrzepać w miseczce dodając mąkę i połowę szczypiorku. Na patelni roztopić łyżkę masła, wylać masę jajeczną, nie mieszać!, usmażyć omlet/naleśnik na złoto z obu stron, zdjąć na talerz, przestudzić i pokroić w cienkie paski – jak makaron. Na środku talerzy ułożyć porcję „klusek”, posypać resztą szczypiorku, dookoła polać zupą, przybrać pozostałymi kwiatkami. Ja używam cienkiego szczypiorku, ale można wykorzystać cebulkę dymkę ze szczypiorem.
Przepis dodany przez: Pyza