Zupa grzybowa z ziołami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
50dag.świezych grzybów
1 por
2 szalotki
900ml.bulionu mięsnego
100g.kwaśnej śmietany
gałka muszkatalowa
2 łyżki masla
2 łyżki mąki
łyżka soku z cytryny
zioła
sól
pieprz
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić i pokroić.Szalotki posiekać i podsmażyć na maśle.Por pokroić w talarki i dodać do szalotek.Dusić 5 minut.Dodać pokrojone grzyby i podgrzewać 5 minut mieszając.Podduszone grzyby oprószyć mąką i podsmażyć.Skropić sokiem z cytryny,,zalać bulionem,doprawić solą ,pieprzem,gałką muszkatałową i wymieszać.Gotować na małym ogniu 15 minut.Następnie połączyć ze śmietaną.Gotową zupę posypać ziołami..Podawać z grzankami serowymi.