Zupa grzybowa
Artykuł zewnętrzny
- składniki na 4 porcje
0,5 kg świeżych grzybów
2 marchewki
1 pietruszka
mały seler
pół pora
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 kostka bulionu drobiowego
2 ząbki czosnku
1 cebulę
5 łyżek śmietany
0,5 kg ziemniaków
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do dekoracji
- przepis
Grzyby oczyszczamy i przepłukujemy wodą. Do garnka wlewamy 2 litry wody dodajemy kostkę bulionową, pokrojone grzyby i włoszczyznę ,ziele angielskie ,liście laurowe, czosnek oraz cebulę.Gotujemy aż grzyby będą miękkie.przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Przed podaniem dodajemy śmietanę.Podajemy z osobno ugotowanymi ziemniakami,dekorujemy pokrojoną pietruszką.
- warianty
zupę można też podać z makaronem