Zupa Fasolowa

28 września 2011, dodał: askka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

fasola duży jaś

woda

warzywka (włoszczyzna plus cebula)

kiełbasa

wędzonka

majeranek

pieprz sól oraz vegeta.

ziemniaki

Fasolę moczymy w wodzie i pozostawiamy na całą noc.

Rano gotujemy fasolę w tej samej wodzie, w której ją wcześniej moczyliśmy, jeśli jest jej za mało dolewamy więcej. Następnie kroimy kiełbasę i podsmażamy. To samo robimy z cebulką. Wszystko wsypujemy do garnka. Dodajemy wędzonkę: może to być boczek lub skrzydełka. Gotujemy. Dodajemy włoszczyznę. Nie roimi jej jednak tylko dodajemy w całości tak abyśmy mogli ją później wyjąć (najlepiej ją związać). Dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Całość gotujemy ok 60 min na wolnym ogniu. Następnie sypiemy porządnie naszą zupkę majerankiem oraz przyprawami tak aby było dość ostre. I gotowe:-) życzę smacznego:-) zupka naprawdę przepyszna:-)