Zupa dyniowa z jagłami

15 marca 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

składniki:

* ok. 1/2 kg miąższu dyni (francuska makaronowa),
* 5-6 łyżek kaszy jaglanej,
* kawałek pora, ok. 10-15 cm,
* 1/2 strączka chili,
* do smaku: curry, szafran, sól, sumak, mięta suszona,
* 2-3 łyżki masła,
* ok. 1-1,5 l lekkiego bulionu z kurczaka,
* opcjonalnie: kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego

sposób przygotowania: Dynię kroimy w drobną kostkę. Kaszę płuczemy dokładnie. Chili i pora myjemy, z chili usuwamy pestki, siekamy. Pora kroimy w cienkie półplasterki. W rondlu rozpuszczamy masło, podsmażamy na nim przez minutę pora, większość zdejmujemy na talerzyk a do rondla dodajemy chili i 1/2 łyżeczki curry, podsmażamy a po chwili dokładamy dynię i kaszę. Smażymy mieszając kilka minut i zalewamy całość bulionem. Dodajemy 2-3 szczypty szafranu i 1/2 łyżeczki mięty. Gotujemy na malutkim ogniu ok. 10-15 min. aż kasza będzie miękka. Doprawiamy niewielką ilością soli. Zupa powinna być dość gęsta. Podajemy posypaną podsmażonym porem i sumakiem. Świetnie też smakuje z dodatkiem jogurtu naturalnego.

file1300204721



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...