Zupa dyniowa z marchewką
Artykuł zewnętrzny
Więcej na : nietylkokuchnia.blogspot.com
Sierpień to trudny dla mnie czas. Ciepłe, letnie dni zastępuje chłodna jesień. Ale znalazłam sposób na „przestawienie się”. A jest nim zupa dyniowa. Wyczekuję jej już od początku lata ! A najlepszą na świecie zupę dyniową robi moja mama !!
Dodatkowo dynia i marchewka pochodzą z przydomowego ogródka.
Składniki :
- 1 dynia
- kostka rosołowa
- szklanka wody
- 2-3 marchewki
- szczypta kurkumy
- szczypta imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 3 serki topione, podłużne ziołowe lub śmietankowe
- sól
- pieprz
- pieczywo na grzanki.
- Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance ciepłej wody i wlewamy do garnka.
- Marchew obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka.
- Gotujemy.
- Dodajemy szczyptę kurkumy i imbiru.
- Dynie obieramy i kroimy w kostkę.
- Wrzucamy również do garnka.
- Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek.
- I gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie.
- Na samym końcu, do ciepłej zupy dodajemy serki.
- Wszystko miksujemy blenderem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Pieczywo kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni lub w opiekaczu.
- Zupę nakładamy do miseczek i posypujemy grzankami.
Na zdjęciach moje grzanki nie są tak idealne jak powinny być, ponieważ nie miałam czasu ani wewnętrznego spokoju aby je ładnie pokroić wiedząc, że zupa już czeka w miseczce :).