Zupa dyniowa z marchewką

30 sierpnia 2013, dodał: KulinarneRewolucje
Artykuł zewnętrzny

 

Więcej na : nietylkokuchnia.blogspot.com

 

Sierpień to trudny dla mnie czas. Ciepłe, letnie dni zastępuje chłodna jesień. Ale znalazłam sposób na „przestawienie się”. A jest nim zupa dyniowa. Wyczekuję jej już od początku lata ! A najlepszą na świecie zupę dyniową robi moja mama !! 
Dodatkowo dynia i marchewka pochodzą z przydomowego ogródka. 

Składniki :

  • 1 dynia
  • kostka rosołowa
  • szklanka wody
  • 2-3 marchewki
  • szczypta kurkumy
  • szczypta imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 serki topione, podłużne ziołowe lub śmietankowe
  • sól
  • pieprz
  • pieczywo na grzanki.

 

  1. Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance ciepłej wody i wlewamy do garnka.
  2. Marchew obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka.
  3. Gotujemy.
  4. Dodajemy szczyptę kurkumy i imbiru.
  5. Dynie obieramy i kroimy w kostkę.
  6. Wrzucamy również do garnka.
  7. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek.
  8. I gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie.
  9. Na samym końcu, do ciepłej zupy dodajemy serki.
  10. Wszystko miksujemy blenderem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  11. Pieczywo kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni lub w opiekaczu.
  12. Zupę nakładamy do miseczek i posypujemy grzankami.

Na zdjęciach moje grzanki nie są tak idealne jak powinny być, ponieważ nie miałam czasu ani wewnętrznego spokoju aby je ładnie pokroić wiedząc, że zupa już czeka w miseczce :).

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz