Gęsta zupa dyniowa z pomidorkami

24 września 2013, dodał: lipstick
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 średnia dynia (ok. 1,2 kg)
  • 400 g małych ziemniaków
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • 1 por
  • 600 ml bulionu wołowego
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, chili, posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Przeciąć w poprzek dynię w 2/3 jej wysokości, by górna odcięta część przypominała czapeczkę. Z dyni wydrążyć środek – ścianki powinny być grube na 1,5 cm. Miąższ pokroić na kawałki i odstawić. Ziemniaki umyć i przekroić na pół. Pora pokroić w pierścienie. Czosnek drobno posiekać. Bulion doprowadzić do wrzenia.

Na rozgrzanej oliwie zeszklić czosnek. Dodać ziemniaki, miąższ dyni i pory. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, a potem przerzucić do gotującego się bulionu. Ponownie doprowadzić bulion do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż ziemniaki i dynia będą miękkie. Dodać pomidorki, doprawić solą, pieprzem i chili. Zupę podawać w wydrążonej dyni. Posypać natką pietruszki, przykryć dyniową czapeczką.



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...