Gęsta zupa dyniowa z pomidorkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 średnia dynia (ok. 1,2 kg)
- 400 g małych ziemniaków
- 6-8 pomidorków koktajlowych
- 1 por
- 600 ml bulionu wołowego
- 3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, chili, posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Przeciąć w poprzek dynię w 2/3 jej wysokości, by górna odcięta część przypominała czapeczkę. Z dyni wydrążyć środek – ścianki powinny być grube na 1,5 cm. Miąższ pokroić na kawałki i odstawić. Ziemniaki umyć i przekroić na pół. Pora pokroić w pierścienie. Czosnek drobno posiekać. Bulion doprowadzić do wrzenia.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić czosnek. Dodać ziemniaki, miąższ dyni i pory. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, a potem przerzucić do gotującego się bulionu. Ponownie doprowadzić bulion do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż ziemniaki i dynia będą miękkie. Dodać pomidorki, doprawić solą, pieprzem i chili. Zupę podawać w wydrążonej dyni. Posypać natką pietruszki, przykryć dyniową czapeczką.