Zupa czosnkowa

20 listopada 2009, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

dla czterech osób

10 ząbków czosnku lekko zmiażdżonych

2 cebule posiekane

1 gałązka szałwii

2 gałązki tymianku

1 litr wywaru z warzyw

2 liście laurowe

4 łyżki oliwki

8 ząbków czosnku (dodatkowo)

2 łyżki szczypioru

4 kromki chleba tostowego

Olej do smażenia

Sól

Pieprz

Cebule lekko podsmaż na oliwie.

Zagotuj wywar z solą, pieprzem i liściem laurowym i ziołami, dodaj zmiażdżony czosnek i gotuj ok. 20 minut.

Chleb pokrój w paski i usmaż na oliwie na złoty kolor.

Wyjmij zioła z wywaru i zmiksuj zupę, dopraw, dodaj dodatkowe ząbki czosnku, posyp szczypiorem i podawaj z grzankami.

file1258745829