Zupa czosnkowa
Artykuł zewnętrzny
dla czterech osób
10 ząbków czosnku lekko zmiażdżonych
2 cebule posiekane
1 gałązka szałwii
2 gałązki tymianku
1 litr wywaru z warzyw
2 liście laurowe
4 łyżki oliwki
8 ząbków czosnku (dodatkowo)
2 łyżki szczypioru
4 kromki chleba tostowego
Olej do smażenia
Sól
Pieprz
Cebule lekko podsmaż na oliwie.
Zagotuj wywar z solą, pieprzem i liściem laurowym i ziołami, dodaj zmiażdżony czosnek i gotuj ok. 20 minut.
Chleb pokrój w paski i usmaż na oliwie na złoty kolor.
Wyjmij zioła z wywaru i zmiksuj zupę, dopraw, dodaj dodatkowe ząbki czosnku, posyp szczypiorem i podawaj z grzankami.