Zupa czekoladowa z biszkoptami

17 października 2011,
dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI: 1litr i 1 szkl. mleka 3,2%, łyżeczka masła, tabliczka mlecznej czekolady, łyżeczka mąki pszennej, łyżeczka mąki ziemniaczanej, pełna łyżeczka kakao, 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego, 2 żółtka, płaska łyżka cukru, pokruszone biszkopty.

Litr mleka zagotować z masłem oraz połamaną czekoladą. Żółtka utrzeć z cukrem. W szkl zimnego mleka rozprowadzić mąki, kakao oraz cukier waniliowy. Dodać do gorącego mleka, zagotować. Zdjąć z ognia, ucierając, dodawać żółtka z cukrem. Podawać z pokruszonymi biszkoptami.

Przepis pochodzi z kuchni staropolskiej. Jest świetną porcją energii.

file1308736740



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...