Zupa czekoladowa na ostro z grzankami

21 października 2011, dodał: helas
Artykuł zewnętrzny

Składniki:


50 dag  piersi z indyka lub kurczaka
1 mała papryczka chili
2 dymki
4 suszone śliwki bez pestek
2 listki laurowe
4 goździki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki cynamonu
1 puszka czerwonej fasoli (40dag)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soku z cytryny
4 kromki chleba tostowego
5 dag gorzkiej czekolady (70%)
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżki uprażonego sezamu
sól
Przygotowanie:
Pierś  gotujemy (powinno wyjść 4 szklanki bulionu) , mięso wyjmujemy i siekamy. Do wywaru dodajemy sparzone i pokrojone w plasterki dymki, pokrojoną razem  z pestkami chili, śliwki pokrojone w paski, listki laurowe, goździki, cynamon, paprykę mieloną. Gotujemy wywar  na wolnym ogniu ok. 10 min, następnie dodajemy odsączoną fasolę i koncentrat (w razie potrzeby doprawić solą) . Gotujemy wszystko ok. 15 min, zdejmujemy z ognia, doprawiamy sokiem z cytryny. Kromki chleba tostowego opiekamy na patelni i kroimy w kostkę. Czekoladę ścieramy na tarce, mieszamy z kolendrą i sezamem. Gorącą zupę rozlewamy do miseczek i posypujemy grzankami oraz mieszanką czekolady z sezamem i kolendrą.



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...