Zupa czekoladowa na ostro z grzankami
Składniki:
50 dag piersi z indyka lub kurczaka
1 mała papryczka chili
2 dymki
4 suszone śliwki bez pestek
2 listki laurowe
4 goździki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki cynamonu
1 puszka czerwonej fasoli (40dag)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soku z cytryny
4 kromki chleba tostowego
5 dag gorzkiej czekolady (70%)
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżki uprażonego sezamu
sól
Przygotowanie:
Pierś gotujemy (powinno wyjść 4 szklanki bulionu) , mięso wyjmujemy i siekamy. Do wywaru dodajemy sparzone i pokrojone w plasterki dymki, pokrojoną razem z pestkami chili, śliwki pokrojone w paski, listki laurowe, goździki, cynamon, paprykę mieloną. Gotujemy wywar na wolnym ogniu ok. 10 min, następnie dodajemy odsączoną fasolę i koncentrat (w razie potrzeby doprawić solą) . Gotujemy wszystko ok. 15 min, zdejmujemy z ognia, doprawiamy sokiem z cytryny. Kromki chleba tostowego opiekamy na patelni i kroimy w kostkę. Czekoladę ścieramy na tarce, mieszamy z kolendrą i sezamem. Gorącą zupę rozlewamy do miseczek i posypujemy grzankami oraz mieszanką czekolady z sezamem i kolendrą.