Zupa curry z soczewicą
wyjątkowo smaczna jeśli przyprawisz ją również luczykiem i tymiankiem.
zupa curry z soczewicą
– 1 kg piersi z kurczaka
– 1 żółta papryka
– 1 czerwona papryka
– 2 cebule
– 1 gałązka rozmarynu
– 2 łyżki oliwy
– 15 dag czerwonej soczewicy
– sól, pieprz
– 2 łyżeczki curry
– suszona papryczka chili
– 2 łyżki octu winnego
Zagotować w garnku 1 litr osolonej wody, mięso umyć, włożyć do wrzątku, gotowac około 45 minut, wyjąć z wywaru, przestudzić, oczyścić z kości i skóry, następnie pokroić na małe kawałki. Strąki papryki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać, rozmaryn opłukać i oderwać igiełki. Mocno rozgrzać oliwę w garnku, smażyć na nim cebulę, soczewicę oraz paprykę. Posypać curry, pokruszoną chili i igiełkami rozmarynu. Całość zalać wywarem z gotowania mięsa. Gotowac około 15 minut, włożyć mięso. Gotową zupe przyprawić do smaku solą, pieprzem i octem winnym.