Zupa cukiniowa

19 stycznia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Lubię zupy jarzynowe, ale cukinia jest właściwie bez smaku… Pomógł czosnek, gałka muszkatołowa i duuużo koperku :-)

składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 1 średnia marchewka
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • ok. 1 l wywaru warzywnego (bez kapusty)
  • 0,5 szkl. śmietany 12%
  • 0,5 łyżeczki mąki pszennej (niekoniecznie)
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 duży liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • do smaku: sól
  • ew. kilka łyżek startego oscypka

sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić w niewielką kostkę. Marchewkę oskrobać, cukinię umyć (ale nie obierać), obie zetrzeć (do osobnych naczyń) na dużych oczkach tarki jarzynowej. Czosnek obrać, posiekać. Koperek opłukać, osączyć, posiekać. Ziemniaki zalać wywarem, dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować 5-10 minut, dodać startą marchewkę, gotować następne 3-5 minut. Dodać czosnek, gałkę muszkatołową. i startą cukinię, gotować już tylko 2-3 min.. Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką, zaprawić zupę. Na koniec doprawić zupę solą i wsypać koperek. Jak każdą zupę, najlepiej odstawić na 10-15 min. przed serwowaniem. Można podawać posypaną startym oscypkiem – ja miałam orawski, biały, nie wędzony.

file1263905837



FORUM - bieżące dyskusje

Na Jesienne smutki jakie zapachy?
Cytrusowy uwielbiam i dlatego używam olejku perfumującego do ciała.
Ponadczasowe zapachy
A ja polecam wypróbowac pięknie pachnacy olejek perfumujący do ciała. Cudnie pachnie egzotycznie cytrusami,...
Czy ładny i trwały zapach musi być …
Moim zdaniem nie musi byc drogi. Lubię jak pachnie cytrusami.
Delikatna skóra
Polecam Balsam kokosowy z mango, doskonały do delikatnej skóry. Świetnie nawilża...