Zupa cebulowa ze smardzami

23 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Kiedyś, ten wczesno wiosenny grzyb był masowo zbierany w celu urozmaicenia diety na przednówku, dzisiaj jest bardzo rzadko spotykany.

Składniki

  • ok.3l wywaru z cielęciny lub drobiu i włoszczyzny
  • 8 średnich cebul
  • 2 garści smardzów suszonych, świeżych, lub mrożonych
  • 3 łyżki oleju
  • do smaku sól i pieprz mielony
  • 2 łyżki madery
  • ew. kilka łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • do smaku: sól, pieprz mielony

Opis przygotowania

Smardze suszone wypłukać i namoczyć poprzedniego dnia; jeśli mamy świeże – dokładnie oczyścić i umyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę, powoli lekko zrumienić, zalać połową wywaru, zmiksować. Smardze ugotować, suszone w wodzie, w której się moczyły. Kilka ładniejszych zostawić do dekoracji, resztę pokroić i dodać do kremu cebulowego razem w wodą, wlać resztę bulionu, pogotować chwilę. Na koniec dolać maderę, doprawić. Można zabielić śmietanką lub jogurtem naturalnym. Zupę podawać udekorowaną połówkami smardzów, natką pietruszki i z dodatkiem grzanek. Pamiętajmy! smardze są w Polsce pod ścisłą ochroną. Suszone można czasami kupić w sklepach lub sporządzić danie poza granicami Polski.

file1259005997



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...