Zupa cebulowa ze smardzami | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Zupa cebulowa ze smardzami

23 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Kiedyś, ten wczesno wiosenny grzyb był masowo zbierany w celu urozmaicenia diety na przednówku, dzisiaj jest bardzo rzadko spotykany.

Składniki

  • ok.3l wywaru z cielęciny lub drobiu i włoszczyzny
  • 8 średnich cebul
  • 2 garści smardzów suszonych, świeżych, lub mrożonych
  • 3 łyżki oleju
  • do smaku sól i pieprz mielony
  • 2 łyżki madery
  • ew. kilka łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • do smaku: sól, pieprz mielony

Opis przygotowania

Smardze suszone wypłukać i namoczyć poprzedniego dnia; jeśli mamy świeże – dokładnie oczyścić i umyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę, powoli lekko zrumienić, zalać połową wywaru, zmiksować. Smardze ugotować, suszone w wodzie, w której się moczyły. Kilka ładniejszych zostawić do dekoracji, resztę pokroić i dodać do kremu cebulowego razem w wodą, wlać resztę bulionu, pogotować chwilę. Na koniec dolać maderę, doprawić. Można zabielić śmietanką lub jogurtem naturalnym. Zupę podawać udekorowaną połówkami smardzów, natką pietruszki i z dodatkiem grzanek. Pamiętajmy! smardze są w Polsce pod ścisłą ochroną. Suszone można czasami kupić w sklepach lub sporządzić danie poza granicami Polski.

file1259005997



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...