Zupa cebulowa ze smardzami
Artykuł zewnętrzny
Kiedyś, ten wczesno wiosenny grzyb był masowo zbierany w celu urozmaicenia diety na przednówku, dzisiaj jest bardzo rzadko spotykany.
Składniki
- ok.3l wywaru z cielęciny lub drobiu i włoszczyzny
- 8 średnich cebul
- 2 garści smardzów suszonych, świeżych, lub mrożonych
- 3 łyżki oleju
- do smaku sól i pieprz mielony
- 2 łyżki madery
- ew. kilka łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- do smaku: sól, pieprz mielony
Opis przygotowania
Smardze suszone wypłukać i namoczyć poprzedniego dnia; jeśli mamy świeże – dokładnie oczyścić i umyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę, powoli lekko zrumienić, zalać połową wywaru, zmiksować. Smardze ugotować, suszone w wodzie, w której się moczyły. Kilka ładniejszych zostawić do dekoracji, resztę pokroić i dodać do kremu cebulowego razem w wodą, wlać resztę bulionu, pogotować chwilę. Na koniec dolać maderę, doprawić. Można zabielić śmietanką lub jogurtem naturalnym. Zupę podawać udekorowaną połówkami smardzów, natką pietruszki i z dodatkiem grzanek. Pamiętajmy! smardze są w Polsce pod ścisłą ochroną. Suszone można czasami kupić w sklepach lub sporządzić danie poza granicami Polski.