Zupa cebulowa z grzankami

28 lutego 2013, dodał: Anna
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 5 szklanek (1,25 l ) bulionu drobiowego (warzywny w wersji wegetariańskiej)
  • 500 g cebuli
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczk słodkiej papryki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól,pieprz
  • szczypta mielonego kminku
  • pieczywo tostowe z ziarnami (3-4 kromki )
  • słony kozi ser lub feta.

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić w piórka ( cieniutkie plasterki krojone od boku, nie od końcówki).
  2. Rozgrzewamy oliwę dodajemy do niej masło, po czym rozsypujemy cebulę, solimy ( lepiej się skarmelizuje ) i podsmażamy na wolnym ogniu aż się zezłoci, mieszamy po czym dusimy pod przykryciem około 5 minut.
  3. Cebulę zalewamy gorącym bulionem, gotujemy z liśćmi i zielem angielskim przez 20 minut, po czym doprawiamy kminem i papryką.
  4. Chleb kroimy w kostkę 1 x 1 cm i podsmażamy go skrapiając oliwą.
  5. Zupę podajemy z grzankami i pokruszonym serem.

file1362048466



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz