Zupa cebulowa z grzankami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 5 szklanek (1,25 l ) bulionu drobiowego (warzywny w wersji wegetariańskiej)
- 500 g cebuli
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczk słodkiej papryki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól,pieprz
- szczypta mielonego kminku
- pieczywo tostowe z ziarnami (3-4 kromki )
- słony kozi ser lub feta.
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w piórka ( cieniutkie plasterki krojone od boku, nie od końcówki).
- Rozgrzewamy oliwę dodajemy do niej masło, po czym rozsypujemy cebulę, solimy ( lepiej się skarmelizuje ) i podsmażamy na wolnym ogniu aż się zezłoci, mieszamy po czym dusimy pod przykryciem około 5 minut.
- Cebulę zalewamy gorącym bulionem, gotujemy z liśćmi i zielem angielskim przez 20 minut, po czym doprawiamy kminem i papryką.
- Chleb kroimy w kostkę 1 x 1 cm i podsmażamy go skrapiając oliwą.
- Zupę podajemy z grzankami i pokruszonym serem.