Zupa cebulowa smakowita
Artykuł zewnętrzny
Szybka i bardzo prosta zupa cebulowa,polecam.
Składniki:
7 cebul (najlepiej cukrowej)
1,5 litra bulionu warzywnego (może być z kartonu 7 warzyw)
sól
biały pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka startego twardego żółtego sera
1 łyżka oliwy z oliwek
posiekana natka z pietruszki
1/2 szklanki śmietanki 12%
kilka kromek bułki na grzanek
1 szklanka = 250 ml
Cebulę obrać. Pokroić i zeszklić na łyżce oliwy Dodać do bulionu warzywnego. Gotować na małym ogniu około 30 min.
Dodać drobno starty ser, zmiksować blenderem i zaprawić śmietanką.
Zupę doprawić solą i białym pieprzem.
Podawać z grzankami i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.