Zupa Caldo Verde
Caldo Verde (Zielona Zupa) – składniki:
1 opakowanie szpinaku
1 duża cebula
2 ugotowane piersi z kurczaka lub wygotowane mięso rosołowe
100 g chorizo
½ główki młodej kapusty
1 zielona papryka
3 ząbki czosnku
4 ziemniaki
jarmuż lub roszponka
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz, 1 łyżeczka wędzonej papryki
Puszka fasoli w zalewie
½ pęczka kolendry
1 litr wywaru z kurczaka
Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Następnie dodaj paprykę pokrojoną w paski oraz ziemniaki, chorizo, wędzoną paprykę i czosnek. Duś 2 – 3 minuty. Całość zalej wywarem lub rosołem i dodaj posiekaną młodą kapustę. Gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec umieść w garnku pokrojony jarmuż i gotuj go około 3 minuty. Jeżeli zupa jest Twoim zdaniem za mało treściwa, dodaj w tym samym czasie co jarmuż fasolę z puszki. Podawaj z posiekaną kolendrą. W ostatniej minucie gotowania dodaj szpinak.