Zupa brokułowa z serem pleśniakiem
Jarzynowa zupa w bardzo szybkiej i smacznej odsłonie
składniki:
- 3/4 szkl. łodyg brokuła (bez zdrewniałych części)
- 3/4 małych różyczek brokuła
- 1 mała lub 1/2 większej cebuli
- 1-2 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
- 2-3 łyżki pokruszonego sera typu Roquefort (np. polski Lazur, Rokpol)
- do smaku: sól, cukier, pieprz mielony
sposób przygotowania: Łodygi brokuła i ziemniaki powinny być pokrojone w niedużą kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulkę. Kiedy się zeszkli dodajemy łodygi brokuła i ziemniaki, smażymy 2-3 min. mieszając aby obtoczyć je w maśle, dodajemy po pół łyżeczki cukru i soli, zalewamy 1 szkl. wody lub wywaru jarzynowego i dusimy aż warzywa będą prawie miękkie, ok. 10 min.. Następnie dolewamy jeszcze ok. 2 szkl płynu i dodajemy różyczki brokuła, gotujemy ok. 3-5 min. tylko tyle żeby różyczki zmiękły, ale nie rozgotowały się. Doprawiamy zupę pieprzem i ew. solą, na koniec dodajemy szczypiorek. Podajemy gorącą posypaną pokruszonych serem pleśniowym, który pod wpływem temperatury ładnie się rozpuści i zabieli nam zupę, dodając cudownego smaku i aromatu.