Zupa borowikowa z oliwą truflową

30 kwietnia 2009,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

100 g ugotowanych borowików
½ cebuli
1 litr rosołu Kucharek
100 ml śmietany
2 łyżki oliwy truflowej
Oliwa z oliwek do smażenia
1 marchew
½ selera
1 pietruszka
2 ziemniaki
Koper Prymat
Sól
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Węgorz wędzony bez skóry i ości

Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć pokrojone w julienne grzyby oraz cebulę. Pod koniec smażenia borowiki skropić oliwą truflową i dodać do gotującego się rosołu. Do rosołu dodać również pokrojoną w kostkę marchew, selera, ziemniaki oraz pietruszkę. Gdy warzywa będą miękkie zupę zabielić śmietaną oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem.
W bulionówkach ułożyć pokrojonego węgorza i zalać go gorącą zupą. Podawać ze świeżym pieczywem.

* Przed włożeniem do bulionu warzywa można podsmażyć z ząbkiem czosnku, będą wówczas bardziej aromatyczne.

źródło: www.prymat.pl



FORUM - bieżące dyskusje

Jędrne ramiona
Nie wiem, może trzeba zlikwidować przyczynę, przez którą nie chce Ci się ćwiczyć?...
Sezonowe dekoracje na każdą porę ro…
Czy zmieniacie dekoracje w swoich mieszkaniach w zależności od pory roku? Wadomo,...
Co czytacie w wolnej chwili?
Też lubię, zwłaszcza jeśli poza losami danej osoby pozwala szerzej poznać i zrozumieć...
Tolerancja wśród osób starszych
Ciekawa jestem, dlaczego starsi ludzie są tak mało tolerancyjni. Tak jakby naprawdę bali...