Zrównoważona dieta z Salatino

28 marca 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Niemal codziennie media wszelkiego typu oferują dietę, która bez wysiłku, w krótkim czasie ma zapewnić zdrowie, urodę i smukłą sylwetkę – tak zwaną „dietę cud”. Niestety, zwykle są to puste obietnice. Cuda – nawet zakładając, że się zdarzają – mają miejsce bardzo rzadko.

Czy na co dzień zastanawiamy się, z jakich składników składa się nasze menu? Raczej nie. Komponujemy posiłki, biorąc pod uwagę nasz apetyt, czas na przygotowanie oraz zawartość lodówki. A aby jeść zdrowo należy zacząć od podstaw i regularnych zmian w sposobie żywienia. Przede wszystkim należy sobie uświadomić dwie rzeczy. Po pierwsze każdy potrzebuje nieco innej diety, a po drugie warto zacząć od podstaw i przyjrzeć się piramidom żywienia, których jest trzy (jedna dotyczy dzieci i młodzieży druga dorosłych, trzecia zaś osób starszych).

Piramida żywienia to punkt wyjściowy dla dobrego zdrowia oraz podpowiedź na temat prawidłowych proporcji w idealnej diecie. Pod pojęciem diety zbilansowanej rozumie się sposób żywienia, który pokrywa zapotrzebowanie organizmu na wszystkie składniki odżywcze uwzględniając wszystkie grupy żywności. Zbilansowana dieta to fundament zdrowia oraz naszego dobrego samopoczucia. Prezentowany w piramidzie sposób żywienia oparty jest o potrzeby fizjologiczne człowieka, odzwierciedlane w badaniach naukowych. Dlatego też, jeśli ze względów zdrowotnych czy etycznych podejmujemy decyzję o zmianach sposobu odżywiania, najczęściej popełnianym błędem jest wyłączenie z codziennej diety poszczególnych produktów lub nawet całych grup produktów bez uwzględnienia dla nich innych i wartościowych zamienników.

Piramida żywienia stanowi graficzny opis obrazujący proporcje, które powinniśmy zachowywać, aby odżywiać się dobrze i zdrowo. Modele zdrowego żywienia i przedstawione w nich zalecenia żywieniowe są sugestiami ogólnymi, które wskazują jakie produkty z danych grup oraz w jakich orientacyjnych ilościach powinny się znajdować w naszej codziennej diecie. W 2016 roku piramida żywienia przeszła kolejną metamorfozę, za najbardziej rewolucyjną zmianę uważa się dodanie bardzo ważnego piętra, które zostało umieszczone na samym dole piramidy. Uznano bowiem, iż nawet najbardziej zrównoważona dieta nie jest w stanie zapewnić zdrowia oraz dobrego samopoczucia, jeżeli zapominamy o codziennej aktywności fizycznej. Warto także pamiętać, że zdrowa dieta to także woda i zdrowe napoje. Zaleca się, aby dziennie pić minimum dwa litry wody, wody mineralnej, albo zielonej herbaty.

Analiza piramidy żywienia powinna wpłynąć na weryfikację naszych zwyczajów żywieniowych. W naszej diecie oprócz dobrze wyważonych proporcji, nie powinniśmy zapominać o rybach, które niestety jemy rzadko. Pod względem spożycia ryb jesteśmy na dole listy krajów UE (statystyczny Polak zjada ich rocznie jedynie ok. 13,5 kg, Norweg – 46 kg). W Japonii ryby i owoce morza stanowią stały punkt jadłospisu (statystyczny Japończyk spożywa rocznie 65 kg ryb), i jak podkreślają dietetycy, może właśnie dlatego Japończycy żyją dłużej niż my, a także znacznie rzadziej występują u nich choroby układu krążenia czy miażdżyca. Jeśli tak właśnie jest, to dobra motywacja, aby jak najczęściej sięgać po ryby! Ryby uznawane są za jeden z najbardziej zdrowych pokarmów. Zawierają dużą ilość białka, które charakteryzuje się bardzo wysoką strawnością (93-97%), a także cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA, DHA, DPA), witaminy (z grupy B, witaminy A oraz witaminę D) oraz bardzo wiele mikroelementów i składników mineralnych (m.in.: jod, selen, fluor, potas, fosfor, magnez, wapń, kobalt, mangan, molibden). Wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy (chronią przed miażdżycą i skrzepami, obniżają krzepliwość oraz ciśnienie krwi, przeciwdziałają powstawaniu i rozwojowi nadciśnienia tętniczego, a także mają wpływ na właściwe stężenie cholesterolu). Ponadto kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko występowania niektórych nowotworów oraz cukrzycy typu II, są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego (redukują poziom stresu i agresji, przeciwdziałają depresji) oraz układu odpornościowego. Spożywanie ryb wpływa na poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci, działa przeciwzapalnie i antyalergicznie, jak również zwiększa produkcję serotoniny (hormonu szczęścia). Ryby i przetwory rybne z uwagi na ich wysoką wartość odżywczą powinniśmy jeść 2-3 razy w tygodniu (w ilości co najmniej 200-300 g), także, a może nawet przede wszystkim w ramach śniadania lub kolacji. Tuńczyk z warzywami lub cennymi zbożami jak kamut lub owies – brzmi i smakuje znakomicie, dlatego warto wprowadzić taką pozycję do swojej diety. Przecież powiedzenie „zdrów jak ryba” nie wzięło się znikąd!

Dieta pracującej kobiety jest przeważnie mało zdrowa, przypadkowa i mało przemyślana. Prawidłowa dieta, zgodnie z zaleceniami dietetyków, powinna zawierać trzy główne posiłki dziennie (śniadanie, obiad i kolacja) oraz dwa dodatkowe, lekkie posiłki (przekąski), takie jak drugie śniadanie (nieco skromniejsze, niż pierwsze) oraz podwieczorek. Zrównoważona dieta powinna zawierać dania oraz przekąski, w których znajdą się mięso oraz ryby. Nawet jeśli nie masz czasu, doskonałym rozwiązaniem na śniadanie do pracy będą wygodne i pożywne sałatki marki Salatino. Tuńczyk z kaszą jaglaną, z kasztanami, jęczmieniem i orkiszem, sałatka z białą fasolą lub komosą ryżową i soczewicą lub tuńczyk po meksykańsku z papryką, to tylko kilka pomysłów na ciekawe, zdrowe i smaczne drugie śniadanie. Fantastyczna i zdrowa alternatywa dla kanapek lub niezdrowych przekąsek kupowanych na szybko. Prawidłowa dieta wcale nie musi być nudna – poznaj produkty Salatino i jedz zdrowo i smacznie.

Zmiana nawyków żywieniowych to dość trudne zadanie, zwłaszcza dla osób, które nigdy wcześniej nie zastanawiały się nad tym jak się odżywiają. Jednak naprawdę warto. Przestrzeganie zasad piramidy zdrowego żywienia i zbilansowanej diety pozwala, bowiem długo cieszyć się zdrowiem, urodą i szczupłą sylwetką. Zacznijmy od małych zmian, a systematyczne wprowadzanie kolejnych, pozwoli nam na pełen sukces.