Zrób mizerię tak, jak Japończycy. Smakuje jak nigdy dotąd

Avatar photo
21 sierpnia 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Ogórki to najbardziej orzeźwiające warzywa podczas upałów. Warto przygotowywać wody smakowe z ich dodatkiem oraz spożywać je jako dodatek do obiadu czy kanapki. Dziś zdradzimy przepis, który podbija sieć, a pochodzi aż z dalekiej Azji. Dowiedz się, jak przygotować sunomono, by cieszyć się niebanalnym smakiem ogórka.

Sałatki warzywne uchodzą za jedne z najzdrowszych dań. Kojarzą się zazwyczaj z kuchnią włoską, jednak inne narody posiadają swoje przepisy, do których warto zaglądać. Wśród znanych z długowieczności Japończyków prawdziwą furorę robi mizeria, którą przygotowuje się szybko i łatwo, a jej smak zachwyca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Ogórek z dodatkiem egzotycznych składników smakuje obłędnie i potwierdza tezę o tym, że nawet ze swojskich warzyw można stworzyć wyszukane potrawy.

Jak przygotować mizerię w japońskim stylu?

Potrawy na bazie ogórka charakteryzują się dużą dawką soku, który stanowi większą część składu tego warzywa. Dzięki temu zaspokajamy nie tylko apetyt, ale także dodatkowo nawadniamy organizm. Aby przygotować pełną smaku sałatkę ogórkową po japońsku, należy przygotować kilka nietypowych dla naszej kuchni składników. Są one już dostępne u nas, więc nie będzie problemów z zakupem.

Składniki:

300 g ogórków,
10 ml sosu sojowego,
10 ml octu ryżowego
kilka kropli soku z limonki,
1 łyżeczka cukru,
2 łyżeczki soli,
2 łyżki sezamu.

Przygotowanie:

Rozpoczynamy od przygotowania marynaty z octu ryżowego, sosu sojowego, sezamu i cukru. Następnie obieramy ogórki i kroimy w plasterki, soląc je warstwami. Po kilku minutach odlewamy powstały sok i wsypujemy mizerię do marynaty. Całość dokładnie mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje po ok. kwadransie, gdy smaki połączą się.

Do czego pasuje sunomono?

Ta sałatka ogórkowa jest świetnym pomysłem na samodzielną przekąskę między posiłkami, lekką kolację albo orzeźwiające śniadanie. Sprawdzi się także jako oryginalny dodatek do obiadu. Można ją podawać zarówno do dań typowo mięsnych, jak i do potraw wegetariańskich na bazie kaszy lub ryżu. Japończycy urozmaicają ją lokalnymi wodorostami wakame, jednak nie jest to obowiązkowy składnik. Sunomono można też przyrządzić planując grilla, gdyż świetnie będzie pasować do naszej karkówki lub żeberek, podkręcając ich smak i dodając egzotycznej nuty nawet najbardziej tradycyjnym polskim daniom.

W upalne dni warto jeść sałatki, które łączą dużą dawkę witamin z orzeźwiającym wpływem na nasz organizm. Można je wcześniej schłodzić w lodówce, aby uzyskać wyśmienity efekt smakowy oraz chłodzący. Wyjątkowy smak sunomono na pewno stanie się hitem niejednej wakacyjnej imprezy czy grilla ze znajomymi. Warto urozmaicić nasze menu o nowe smaki, aby bez ruszania się z domu poznać tajniki kuchni z dalekich krajów.



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ech, no właśnie... to jest świetne, ale dla osób, które jeszcze nie mają takich zobowiązań.
Kurs excel
> grazynka33 napisał/a: > To jak wynajęte jest to mieszkanie? Bez umowy z notarialnym oświadczeniem...
kosmetyki ujędrniające
Tak, rzeczywiście bywają ratunkiem, zwłaszcza dla suchej skóry. Tylko ta systematyczność... bez...
Narcystyczne zaburzenia osobowości
Niby jest, ale nie każda kobieta potrafi swoich granic bronić. Czasami się wydaje,...