Zrazy ze strusia
składniki:
600 g udźca ze strusia
1 litr bulionu
100 ml czerwonego wina
Włoszczyzna
Sól, pieprz czarny mielony Prymat, liść laurowy Prymat, ziele angielskie Prymat do smaku
Farsz:
100 g ugotowanych borowików
½ pokrojonej w kostkę cebuli
40 ml koniaku
1 ząbek czosnku
Kilka gałązek świeżego tymianku
1 ugotowane na twardo jajko
Kilka gałązek posiekanej natki pietruszki
Oliwa z oliwek do smażenia
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
300 g młodej marchewki
100 g kaszy mazurskiej
Szczypta szafranu
Sól do smaku
Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojone w cienkie paseczki borowiki, po kilku minutach doprawić do smaku i wlać koniak. Farsz dusić przez chwilę, a następnie zdjąć z ognia, ostudzić i połączyć z drobno posiekanym jajkiem i pietruszką.
Mięso oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w poprzek włókien na plastry grubości 1 cm. Płaty mięsa rozbić, oprószyć solą i pieprzem, a następnie na każdym z nich ułożyć porcję przygotowanego wcześniej farszu. Mięso ciasno zwinąć w rulon, spiąć wykałaczką lub obwiązać białą bawełnianą nitką i obsmażyć na patelni na złoty kolor. W rondlu zagotować bulion, dodać wino, pokrojoną włoszczyznę i przyprawy. Do bulionu włożyć zrazy i gotować do momentu, aż będą miękkie. Mięso wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce, a powstały podczas duszenia sos zmiksować i przecedzić przez sito.
Pokrojone w plastry zrazy podawać z kaszą mazurską aromatyzowaną szafranem, młodą marchewką i gorącym sosem.
źródło: www.prymat.pl