Zraziki ze schabu Babcigramolki
Czas : 1 godzina
Składniki :4 kotlety ze schabu
4 paski wędzonego boczku ( 1 cm na 3 cm )
4 plasterki korniszona
4 paski skórki razowca
2 cebule
4 łyżeczki musztardy
2 łyżki mąki
1 łyżka sosu sojowego grzybowego
pieprz mielony
sól
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
3 suszone grzyby
1 kostka bulionu wołowego Knorra
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
½ litra wody
Kotlety rozklepać . Posolić i popieprzyć . posmarować musztardą . Na każdym płacie położyć kawałek boczku, korniszona, skórki razowca . Zwinąć w rulon ( związać lub spiąć ). Obtoczyć w mące . Smażyć na oliwie z masłem na rumiano . Zalać wodą . Wrzucić ziele angielskie, liść laurowy , suszone grzyby , kostkę bulionową pokrojone w piórka cebule . Dusić ok. 45 minut . Wyjąć ziele i liście oraz grzyby . Grzyby pokroić w paseczki i wrzucić powrotem do sosu . Zdjąć ze zrazów wiązanie ( lub wypiąć szpilki ). Podawać polane sosem ( można go zmiksować ) z kaszą gryczaną i surówką .
nadesłane: Babciagramolka