Żółta sałatka
Artykuł zewnętrzny
prosta sałatka, zjedliśmy ją ze smakiem z dodatkiem razowego chleba…
składniki:
- 1 duża żółta papryka
- 200 g kukurydzy konserwowej
- 1 jajko
- 1/3 cebuli
- 2 łyżki majonezu
- 1 marchewka
- 3 plasterki żółtego sera, dałam Radamer, nieco słodkawy
- 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku
- do smaku: sól, pieprz mielony
sposób przygotowania:
Marchewkę oskrobać, ugotować na półtwardo w osolonym i posłodzonym wrzątku, zestrugać cienkie wstążki wzdłuż korzenia np. obieraczką do warzyw. Jajko ugotować, ostudzić, obrać ze skorupki, posiekać. Kukurydzę osączyć z zalewy. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w drobną kostkę. Paprykę, jajko, kukurydzę wymieszać, dodać posiekaną drobno cebulkę, majonez, doprawić solą i pieprzem. Porcje sałatki wyłożyć na talerze, dookoła ułożyć pierścionki zwinięte z plasterków marchewki, ozdobić kawałkami żółtego sera i posypać szczypiorkiem. Prosto i pysznie.