Żółta fasolka z zielonym chili
Artykuł zewnętrzny
Dodanie odrobiny sosu chili sprawia że nabiera ona orientalnego smaku.
Czas : 40 minut
Składniki :
- 25 dag młodej żółtej fasolki
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 1/3 łyżeczki Sosu zielone chilii Tao-Tao
- natka pietruszki
- pieprz kolorowy grubo mielony
- koktajlowe pomidorki
Fasolkę oczyścić , obciąć końcówki. Gotować w wodzie z kostką bulionową tak długo aż będzie miękka (tak al dente – nie surowa ale i nie rozgotowana). Odcedzić . W woku ( na patelni , w garnku w którym się gotowała ) rozgrzać masło. Dodać sos chili i szczyptę pieprzu. Wrzucić fasolkę i delikatnie przewrócić tak by się pokryła masłem.
Podawać gorącą obłożoną pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi (niekoniecznie) . Dodatek pomidorków doskonale uzupełnia kompozycję smakową . Mnie pasuje zestawienie chłodu i kwaskowatości pomidorków z ostrością sosu chili.