Żółta fasolka z zielonym chili

5 czerwca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Dodanie odrobiny sosu chili sprawia że nabiera ona orientalnego smaku.

Czas : 40 minut

Składniki :

  • 25 dag młodej żółtej fasolki
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 łyżeczki Sosu zielone chilii Tao-Tao
  • natka pietruszki
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • koktajlowe pomidorki

Fasolkę oczyścić , obciąć końcówki. Gotować w wodzie z kostką bulionową tak długo aż będzie miękka (tak al dente – nie surowa ale i nie rozgotowana). Odcedzić . W woku ( na patelni , w garnku w którym się gotowała ) rozgrzać masło. Dodać sos chili i szczyptę pieprzu. Wrzucić fasolkę i delikatnie przewrócić tak by się pokryła masłem.

Podawać gorącą obłożoną pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi (niekoniecznie) . Dodatek pomidorków doskonale uzupełnia kompozycję smakową . Mnie pasuje zestawienie  chłodu  i kwaskowatości pomidorków z ostrością sosu chili.

file1307289767



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz