Żołądki kurze w sosie czosnkowym
Artykuł zewnętrzny
Dość dużo czosnku, ale wierzcie mi – w tym tkwi urok tego gulaszu
Składniki
- 1kg żołądków z kurczaka
- 1 duża główka czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- ok. 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
- ok. 1/2 łyżeczki soli
- 2 czubate łyżeczki masła
- 3 łyżeczki mąki pszennej
Opis przygotowania
Żołądki dokładnie oczyścić, wypłukać. Można pokroić w paski, ale niekoniecznie. Przełożyć do rondla, zalać dwiema szklankami wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, na niedużym ogniu, ok. 40 min, aż będą prawie miękkie. Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać do żołądków razem z solą i pieprzem, dusić kolejne 15min. Miękkie masło utrzeć z mąką na jednolitą pastę i przełożyć do rondla, zagotować mieszając, dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką. Ilość czosnku może niektórych zniechęcać, ale uwierzcie, że wcale nie jest go zbyt dużo.