Żołądki kurze w sosie czosnkowym

23 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Dość dużo czosnku, ale wierzcie mi – w tym tkwi urok tego gulaszu

Składniki

  • 1kg żołądków z kurczaka
  • 1 duża główka czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • ok. 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • ok. 1/2 łyżeczki soli
  • 2 czubate łyżeczki masła
  • 3 łyżeczki mąki pszennej

Opis przygotowania

Żołądki dokładnie oczyścić, wypłukać. Można pokroić w paski, ale niekoniecznie. Przełożyć do rondla, zalać dwiema szklankami wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, na niedużym ogniu, ok. 40 min, aż będą prawie miękkie. Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać do żołądków razem z solą i pieprzem, dusić kolejne 15min. Miękkie masło utrzeć z mąką na jednolitą pastę i przełożyć do rondla, zagotować mieszając, dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką. Ilość czosnku może niektórych zniechęcać, ale uwierzcie, że wcale nie jest go zbyt dużo.

file1259006190