Żołądki drobiowe na orientalną nutę

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Podroby drobiowe popularne są w każdej kuchni. Nie przepadam za żołądkami ( w zasadzie robię z nich tylko wywar na krupnik , a potem farsz do pierogów. Postanowiłam sprawdzić jak smakują zakwaszone tamaryndowcem.

Czas : 1,5 godziny.

Składniki :

30 dag żołądków drobiowych
1 cebula
1 marchewka
½ szklanki pokrojonego w drobną kostkę ananasa ( świeżego lub z syropu )
½ szklanki mleka kokosowego
Chetney z mango -2 łyżeczki lub konfitura z mango lub ½ świeżego mango drobno
pokrojonego
½ łyżeczki curry
½ łyżeczki kurkumy
pieprz mielony
kawałek suszonego tamaryndowca ( wielkości 1 cm )
½ łyżeczki przyprawy Chat masala ( lub innej indyjskiej )
sól
3 szklanki wody
2 łyżki oleju sezamowego

Żołądki umyć i ugotować w wodzie. Wyjąć ,oczyścić i pokroić w cienkie paseczki .Obsmażyć na patelni na oleju. Dorzucić pokrojoną w piórka cebulę , ananasa, marchew obraną i usiekaną w cienkie słupki. Smażyć 10 minut. Przełożyć do wywaru. Tamaryndowiec zalać ¼ szklanki wrzątku , po 10 minutach odcedzić ( wodę zostawić 0, a tamaryndowiec rozdrobnić ( usunąć stwardniałe kawałki ). Dodać chetney z mango, mleko kokosowe , roztarty tamaryndowiec , curry, Chat masala, kurkumę .Doprawić wodą z moczenia tamaryndowca , pieprzem .
Podawać z makaronem sojowym lub ryżem .

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...