Zobacz, co dla urody i zdrowia zyskasz z kasz!

10 maja 2016, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

kasza-z-sosem-grzybowym

Zastanawiałaś się kiedyś, co czyni kasze tak wyjątkowymi? Wiesz ile jest rodzajów kasz, z czym najlepiej je łączyć i jak ugotować kaszę? Zebraliśmy wszystko, co warto wiedzieć o kaszach. 

Kasza niejedno ma oblicze, a wszystkie zawierają cenne minerały, witaminy i błonnik. W skład kasz wchodzą witaminy z grupy B, kwas foliowy i witamina E. Sporo jest również składników mineralnych, głównie potasu obniżającego ciśnienie, żelaza zapobiegającego niedokrwistości oraz magnezu korzystnie działającego na układ nerwowy i pracę mięśni. Kasze są też dobrym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzemu. Pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają ryż, makaron i ziemniaki. Są bogatym źródłem skrobi, która w organizmie rozkłada się powoli na glukozę potrzebną m.in. do właściwej pracy komórek. Kasze to absolutne, żywieniowe dobrodziejstwo. Brakuje im tylko jednego – rozgłosu.

Kasze można wytwarzać z niemal każdego zboża, a także z tzw. pseudozbóż. Różnorodność kasz pozwala wykorzystywać je do niemal wszystkich potraw, dzięki temu jest powszechna na całym świecie. Znane rodzaje kasz to m.in.: jęczmienna, kuskus, gryczana, manna, jaglana, kukurydziana, bulgur, owsiana, amarantus, quinoa. Łączy je na pewno jedno: są zdrowe i pyszne!

Kasza jęczmienna

Znana na całym świecie kasza jęczmienna powstaje z ziaren jęczmienia i występuje w kilku różnych rodzajach: od pęczaku, czyli oczyszczonych ziaren jęczmienia w całości, przez kaszę perłową (polerowaną) po klasyczną kaszę łamaną (mazurską o ciemnej skórce), która zawiera więcej wartości odżywczych niż perłowa. Kasze jęczmienne o szarym kolorze z zielonym lub żółtym odcieniem stanowią aż 70% kasz wytwarzanych i jadanych w Polsce.

pomidory-faszerowane-kasza-jeczmienna

Kasza jęczmienna to bogate źródło witamin z grupy B, wspomagających pracę układu nerwowego, w szczególności witamin B1, B2 i B6, a także witamin E, K, PP, kwasu foliowego oraz krzemu, cynku, wapnia, manganu i miedzi. Kasze jęczmienne skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi (bogactwo fitozwiązków), rozszerzają naczynia krwionośne (witamina K), zapobiegają powstawaniu zatorów, zakrzepów i żylaków, ale także siniaków i krwiaków oraz poprawiają wygląd skóry. Warto je polecać przy kłopotach z cerą oraz hipercholesterolemii. Kasze jęczmienne mają ponadto dużo rozpuszczalnego błonnika (glukanu), dzięki temu zapobiegają zaparciom i wzdęciom. Poprawiają perystaltykę jelit, zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu pokarmowego i pomagają w odchudzaniu. Dzięki dużej zawartości skrobi jest ona doskonałym produktem szczególnie dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Zawartość wielu składników mineralnych oraz witaminy E i kwasu foliowego wspomaga walkę z niedokrwistością.

Jak ugotować kaszę jęczmienną? Najlepiej smakuje jako dodatek do mięs i zapiekanek oraz niezastąpiony składnik krupniku. Dzięki swojemu delikatnie „ziemistemu” smakowi harmonizuje się z ciemnymi mięsami, sosami i tradycyjnymi daniami kuchni polskiej. W regionie Roztocza (polskiego zagłębia kasz i olejów) kaszę jęczmienną wykorzystuje się do przyrządzenia gołąbków, pierogów czy budyni mięsnych. Pęczak ugotowany na sypko można też dodawać do sałatek zamiast ryżu, ale też przyrządzić z niego kaszotto z burakami, podawane z białym serem!

Kaszotto pęczotto z burakiem i kozim serem lub białym nie obejdzie się bez czosnku, tymianku i ziela angielskiego, nadających mu smak. Kaszotto jest aromatyczne również dzięki wchłoniętemu podczas gotowania wchłania bulionowi warzywnemu WINIARY oraz cydrowi. W wersji bezalkoholowej można zamienić cydr na sok jabłkowy.

kaszotto-peczotto-z-burakiem-i-serem

Składniki: buraczki (3 sztuki), jabłko kwaśne (1 sztuka), kasza pęczak (2 szklanki), sok jabłkowy lub cydr (0,5 szklanki), bulion warzywny WINIARY (2 kostki), woda (1,5 l), czosnek (2 ząbki), tymianek (gałązka świeżego lub 0,5 łyżeczki suszonego), masło (2 łyżki), liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, natka pietruszki, kozi ser lub ser biały (do smaku)

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz przez ok. pół godziny. Po tym czasie wyjmij, wystudź i obierz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na głębszej patelni lub w garnku rozgrzej łyżkę masła i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek (nie przypal!). Następnie dodaj kaszę, podsmaż chwilę i wlej sok albo cydr. Mieszaj, aż kasza wchłonie płyn. Dodaj buraki. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Przygotuj bulion – we wrzątku rozpuść 2 kostki Bulionu warzywnego WINIARY. Stopniowo podlewaj bulionem kaszę, za każdym razem czekając, aż kasza wchłonie płyn. Po kilku chochlach możesz dodać też starte na tarce jabłko (doda przyjemnej kwasowości). Gotuj do momentu, aż kasza będzie miękka, ale jednak ciągle al dente (musi być trochę twarda w środku). Na sam koniec dodaj jeszcze łyżkę masła (nada kremowości), natkę pietruszki i dopraw do smaku. Wymieszaj. Pęczotto podawaj z kozim serem albo białym twarożkiem.

 

Wydaje Ci się, że pulpety z mięsa mielonego znasz już na wylot? Cóż, możesz się mylić… Polecamy sprawdzenie pysznego przepisu na pulpeciki w sosie grzybowym z kaszą jęczmienną ostrych w smaku, o intensywnym aromacie dzięki gotowaniu w wywarze z liściem laurowym z zielem angielskim. Całość spowija wyrazisty sos grzybowy Na Każdy Dzień WINIARY, do którego warto dodać natkę pietruszki!

pulpeciki-w-sosie-grzybowym-z-kasza

Składniki: Sos grzybowy Na Każdy Dzień WINIARY (1 opakowanie), mięso mielone (400 g), cebulka ze szczypiorkiem (1 sztuka), jajko (1 sztuka), bułka tarta (2 łyżki), sól, pieprz, papryka słodka, chili (do smaku), liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego, sól (do smaku), mąka (2 łyżki), śmietana 18% (2 łyżki), posiekana natka pietruszki (1 łyżka), kasza jęczmienna (200 g)

Przygotowanie: Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i chili. Wymieszaj. Cebulkę ze szczypiorkiem pokrój i dodaj do mięsa. Uformuj kulki i obtocz je w mące. Zagotuj 1-2 l wody, posól, dodaj liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Wrzucaj pojedynczo pulpeciki i gotuj na małym ogniu 30 minut. Sos rozprowadź w 300 ml wody i śmietanie, mieszając zagotuj. Dodaj odsączone pulpeciki i natkę pietruszki. Duś razem przez 5 minut. Kaszę ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Pulpeciki wyłóż na ugotowaną kaszę jęczmienną. Podaj z ogórkiem kiszonym lub konserwowym.

Kasza gryczana

Chociaż gryka pochodzi z dalekiego wschodu – Chin i Japonii, to kasza gryczana i krakowska z niej zrobiona najlepiej znana jest w krajach słowiańskich. Jest tak nierozerwalnie związana z tym regionem, że w języku angielskim nie ma swojego odpowiednika. Może być prażona zaraz po wyłuskaniu z otrębów – jej smak jest wtedy intensywniejszy, i taka jej forma jest najbardziej popularna, zaś drugą opcją są jaśniejsze i delikatniejsze ziarna nieprażone.

salatka-z-kasza-gryczana-szparagami-i-pikantym-s

Kasza gryczana w przeciwieństwie do innych kasz nie zakwasza organizmu. Warto ją polecać przy zaburzeniach czynności jelit, dolegliwościach układu krążenia i nadciśnieniu. Nie zawiera glutenu, może być stosowana w diecie bezglutenowej. Zawartość przeciwutleniaczy oraz składników regulujących działanie insuliny czyni ją także idealną dla osób chorych na cukrzycę.  Duża zawartość błonnika i skrobi podtrzymujących uczucie sytości sprawia, że jest bardzo wskazana przy dietach odchudzających. Bogactwo kaszy to witaminy – B1, B2, P i PP (dobre dla układu nerwowego) – oraz znaczna ilość soli mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez, które podnoszą odporność, a także żelazo, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor oraz jod.

Najsmaczniejsza i najzdrowsza jest gotowana na sypko. Doskonała do zrazów i zsiadłego mleka. Można z niej przyrządzać placki, pasztety, nadzienie do kurczaka, słodkie zapiekanki lub zemleć w młynku i używać zamiast mąki gryczanej do naleśników i wypieków.

Gołąbki można przygotować na wiele sposobów, można także z białą nieprażoną kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami ;) Pyszne gołąbki można podać z Sosem pomidorowym Na Każdy Dzień WINIARY, posypać oregano lub polać sosem z karmelizowaną cebulą na Kremowej Bazie do jasnych sosów WINIARY.

golabki-z-kasza-gryczana

Składniki: Bulion warzywny WINIARY (1 kostka), Sos pomidorowy Na Każdy Dzień WINIARY (1 opakowanie), kasza gryczana biała nieprażona (200 g), kapusta (1 sztuka), suszone śliwki (6 sztuk), cebula (1 sztuka), czosnek (1 ząbek), masło (1 łyżka), mielone mięso (500 g), jajko (1 sztuka), koncentrat pomidorowy (3 łyżki), świeże oregano (1 garść), sól, pieprz, majeranek (do smaku)

Przygotowanie: Z kapusty wykrój głąb, zdejmij uszkodzone liście. Zagotuj wodę w dużym garnku i sparz kapustę we wrzątku, oddzielaj kolejno liście. Ugotuj kaszę (wysyp ją z torebki, jeśli masz w torebce) ostudź. Namocz śliwki w ciepłej wodzie (15 min), odsącz i pokrój w paseczki. Bulion rozpuść w 1 szklance gorącej wody. Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle. Kaszę połącz z mięsem, śliwkami, jajkiem i cebulą. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem pokrojonym w kosteczkę i majerankiem. Porcje farszu nałóż na liść kapusty, zwiń boki liścia do środka i zwiń jak roladę. Ułóż w naczyniu do zapiekania, podlej bulionem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 30 minut. Koncentrat rozprowadź w wywarze z gołąbków i polej nim gołąbki, zapiekaj kolejne 25 minut. Sos pomidorowy przygotuj według przepisu na opakowaniu. Gołąbki wyłóż na półmisek, polej sosem pomidorowym, posyp posiekanym oregano.

Kasza jaglana

Kasza jaglana to najstarsza znana kasza, otrzymywana z nasion prosa. W Chinach była używana już tysiące lat temu, ale jest powszechnie znana na całym świecie – świetnie komponuje się z daniami słodkimi, jak i słonymi. Przede wszystkim zaś warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze i lecznicze.

zupa-ogorkowa-z-kasza-jaglana

Jest lekkostrawna i bezglutenowa. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi, zawiera także krzem, który rzadko występuje w naszym pożywieniu, a działa świetnie na skórę, włosy i paznokcie. Reguluje pracę jelit i pomaga w nadkwasocie żołądka, działa rozgrzewająco i nie zawiera glutenu. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar. Dostarcza również dużych ilości witaminy E i lecytyny, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację. Kasza jaglana i kasza gryczana jako jedyne kasze mają działanie zasadotwórcze, odgrywają więc dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.

Kasza jaglana jest świetnym dodatkiem do duszonych mięs i dań słodkich (np. zapiekanek ze śliwkami lub jabłkami), zup (także mlecznych z owocami – smakowitych nawet dla maluchów), a także zamiennikiem ryżu w daniach azjatyckich.

 

Zachęcamy do sprawdzenia przepisu na nietypową i smaczną zapiekankę – zapiekankę z kaszą jaglaną, soczewicą i dynią z kompozycją przypraw: tymianku, słodkiej i ostrej papryki w proszku, kminu rzymskiego i garam masala. Jako przystawkę możesz do niej podać sałatkę z grillowanych warzyw, a do popicia – sok pomidorowy.

 

zapiekanka-z-kaszy-jaglanej-i-dyni

Składniki: Rosół drobiowy WINIARY (1 kostka), kasza jaglana (1 szklanka), dynia obrana (600 g), cebula (2 sztuki), olej (3 łyżki), czosnek (2 ząbki), świeżo zmielony pieprz i sól (do smaku), świeży lub suszony tymianek (0,33 łyżeczki), słodka papryka w proszku (0,33 łyżeczki), ostra papryka w proszku (0,33 łyżeczki), przyprawa garam masala (1 łyżeczka), kmin rzymski (0,33 łyżeczki), soczewica (1 puszka)

Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłucz zimną wodą i odsącz. Rosół drobiowy rozpuść w 2 szklankach wody i zalej nim kaszę. Gotuj 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Ostudź w garnku bez przykrycia. Dynię pokrój w kostkę, przełóż do naczynia do zapiekania, skrop olejem, oprósz pieprzem i solą, piecz w 200°C przez 30 minut. Na 2 łyżkach oleju zeszklij cebule pokrojoną w kostkę, dodaj czosnek pokrojony w kosteczkę i resztę przypraw. Kaszę połącz z dynią, cebulą i odsączoną soczewicą, dopraw solą. Przełóż do posmarowanego naczynia do zapiekania. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz 30 minut. Zapiekankę podaj z listkami świeżego tymianku i sałatką z grillowanych warzyw.

Źródło przepisów i inspiracji: Smakasze