Znudził ci się tradycyjny schabowy? Ta nowa marynata zachwyci mięsożerców
Kotlet schabowy po polsku czyli w panierce to danie najszybsze, najłatwiejsze, bardzo popularne, a także nieco nudne. Jest jednak pożywne i jednocześnie niewymagające, dlatego często gości na naszych stołach. Czym można urozmaicić to klasyczne danie? Proponuję przygotować schabowe z czosnkiem niedźwiedzim. Innowacją jest nie tylko dodatek ale także proces marynowania mięsa.
Klasyczny polski panierowany kotlet schabowy to kotlet wieprzowy rozbity na cienkie plastry, następnie panierowany w jajku i bułce tartej oraz smażony. Bardzo łatwe i bardzo smaczne danie, doceniane także za granicami naszego kraju. Kotlety schabowe bez kości są także szybkie, dlatego można je przygotować jako obiad w tygodniu a jednocześnie na tyle wyjątkowe, że można je podać na niedzielny obiad.
Jednak tradycja i częste przygotowywanie klasycznego schabowego jest dla mnie po prostu nudne. Dlatego zaczęłam poszukiwać innowacji. Pierwszą było wypróbowanie moczenia mięsa w mleku. Marynowanie schabu w mleku z cebulą i przyprawami stało się ogromnie popularne za sprawą przepisów Magdy Gessler. Taka marynata według rekomendacji nadaje delikatności i kruchości, a jednocześnie lekko zmienia smak mięsa, zwłaszcza jeśli dodamy ulubione przyprawy. Przyznam, że moje osobiste doświadczenia nie potwierdziły wyjątkowości tej metody, dla mnie mięso oprószone przyprawami i pozostawione w nich do czasu przygotowania obiadu okazało się równie delikatne i pyszne.
Ponadto znawcy tematów kulinarnych i wytrawni kucharze zauważają, że moczenie mięsa w mleku nie koniecznie jest pomysłem zdrowym. Mleko nie zawiera bowiem naturalnych bakterii mlekowych, zatem nie ma czynnika który zmiękcza mięso, a także zatrzymuje procesy gnilne. Szczególnie przy ciepłej pogodzie stosowanie mleka jako marynaty nie jest szczególnie polecane, a może być wręcz groźne poprzez przyspieszenie procesów gnilnych. Bardzo poważnie traktuję wszelkie informacje o możliwościach zatrucia dlatego marynatę mleczną wyrzuciłam z domowego menu.
Schabowy inaczej dzięki najlepszej marynacie do mięsa
Poznałam, jednak jej idealny zamiennik, o wiele zdrowszy a jednocześnie bardzo podobny. Konwencja wywodzi się z tradycji kulinarnych Indii, północnej Afryki oraz środkowej Azji i wskazuje, że najlepsza marynata do mięsa to jogurt naturalny lub kefir z cebulą. Zalety takiej marynaty to nie tylko niezwykła kruchość i soczystość mięsa wynikająca z obecności kwasu mlekowego, ale również bezpieczeństwo, bowiem dzięki obecności naturalnych bakterii w jogurcie, mięso nie psuje się, a procesy gnilne są zahamowane.
Jak wygląda marynowanie w jogurcie? Bardzo łatwo i bardzo podobnie do wszystkich innych sposobów marynowania na mokro. Rozbite na kotlety mięso zalewamy jogurtem, albo mieszanką jogurtu i kefiru, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz rozgnieciony czosnek. Ważne są także przyprawy czyli obowiązkowo sól i pieprz, ale możemy dodać też gałkę muszkatołową, kozieradkę, mielone ziele angielskie czy czubricę.
Oprócz nowego pomysłu na marynowanie mięsa innowacją w przepisie jest dodatek czosnku niedźwiedziego, nazywanego także czosnkiem dzikim lub czosnkiem diabelskim (to moja ulubiona nazwa). Czosnek dziki, kuzyn szczypiorku rosnący od marca do maja obecnie kwitnie już w pełni, zatem czas na zbiory przeminął nieodwołalnie. Ponieważ czosnek diabelski jest wspaniałym dodatkiem do wielu potraw u mnie w domu jest przechowywany w zamrażalce, w postaci suszonej oraz w postaci pesto. Wystarczy wyjąć torebkę z zamrażalki i przygotować w sposób podobny do przygotowywania szpinaku. Na odrobinę roztopionego na patelni masła wrzucamy czosnek niedźwiedzi i chwilkę podsmażamy. Wystarczy posypać solą i mamy gotowy dodatek do mięsa.
Ten dodatek do schabowych zrobi z nich majstersztyk
Dzięki łagodnemu, czosnkowemu smakowi i delikatnym liściom czosnek diabelski stanowi wspaniały i aromatyczny dodatek do wielu potraw, a co najważniejsze, ma mnóstwo leczniczych i detoksykujących właściwości. Dziki czosnek jest znany w medycynie ludowej ze swoich właściwości prozdrowotnych i zapobiegających chorobom, związanych z minerałami (Fe, P, Na, Cu), witaminami (A, C), błonnikiem pokarmowym oraz związkami zawierającymi siarkę i fenole. Flawonoidy, zwłaszcza flawonole mają działanie przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, hipolipidemiczne, przeciwcukrzycowe, kardioprotekcyjne, neuroprotekcyjne i przeciwdrobnoustrojowe. Czosnkowi niedźwiedziemu przypisuje się właściwości moczopędne i detoksykujące, obniżanie poziomu złego cholesterolu, co chroni przed chorobami serca, obniżanie ciśnienia krwi i zmniejszanie krzepliwość krwi, działanie ochronne dla wątroby oraz zdrowia kości.
Kotlet schabowy marynowany w jogurcie z czosnkiem diabelskim – przepis
Składniki:
– 5-6 kawałków schabu na kotlety
– 2 średnie żółte cebule
– 2 szklanki jogurtu naturalnego (można wymieszać z kefirem)
– sól, pieprz do smaku
– kozieradka, czubrica, gałka muszkatołowa, mielone ziele angielskie, papryka (wg uznania)
– 2-3 ząbki czosnku
– filiżanka przesmażonego czosnku niedźwiedziego
– 2 jajka
– odrobina mleka
– bułka tarta
– kilka łyżek mąki pszennej
Przygotowanie:
Schab rozbić tłuczkiem na cienkie plastry. Wrzucić do miski. Cebulę pokroić w piórka i dodać do mięsa. Zalać jogurtem naturalnym, dodać rozgnieciony czosnek oraz przyprawy do smaku i wg uznania i dokładnie wymieszać, aby mięso było w całości przykryte. Miskę szczelnie przykryć i włożyć do lodówki na 12 godz. (najlepiej na całą noc). Wyjąć mięso z marynaty, delikatnie otrzepać z cebuli, ale nie osuszać. Czosnek niedźwiedzi pokrojony wrzucić na patelnię z roztopionym masłem i chwilę podsmażać, aż liście staną się miękkie i pachnące. Lekko osolić. Nałożyć masę na połowę kotleta i przykryć drugą połową (jak naleśnik z nadzieniem). Do jednego talerza wsypać mąkę, w drugim roztrzepać jajka z odrobiną soli i mleka, a do trzeciego wsypać bułkę tartą. Delikatnie panierować schabowe najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron, aż panierka przybierze złoty kolor. Podawać z ziemniakami i ulubionymi sezonowymi warzywami.