Znasz trik z gąbką w lodówce? Oto dlaczego warto tak robić

dodał: Ewelina Szadkowska
Szukając domowych sposobów na różne codzienne problemy, wiele osób próbuje rozmaitych metod osiągnięcia pożądanego efektu. Okazuje się, że niepozorna gąbka, która dotąd służyła do mycia naczyń, znalazła nowe zastosowanie. Umieszczenie jej w zamrażarce wydaje się zupełnie niepotrzebne, jednak ma głęboki sens. W tym artykule zdradzamy, dlaczego warto tak robić.
Nasze mamy miały do dyspozycji dość proste urządzenia chłodnicze, które nie posiadały żadnej z tych dodatkowych funkcji, które dziś są dla nas oczywiste. Z tego powodu szukały rozwiązań, które sprawią, że warunki w ich wnętrzu będą optymalne dla żywności i ograniczą konieczność cyklicznego rozmrażania lodówki z powodu osadzającego się w niej szronu.
To dlatego gąbka powinna znaleźć się w lodówce
Podstawą działania lodówki jest cyrkulacja chłodnego powietrza w jej wnętrzu, która ma na celu utrzymanie niskiej temperatury przechowywanych tam produktów spożywczych. W naturalny sposób może wytworzyć się w niej wilgoć, której obecność może znacznie skrócić okres przydatności do spożycia świeżych warzyw i owoców. Można ograniczyć ten proces dzięki włożeniu gąbki na jedną z półek. Powstająca wilgoć będzie w nią wsiąkać i nie zaszkodzi naszym zapasom. Należy jednak pamiętać o systematycznej wymianie mokrej gąbki na suchą, aby zwiększyć ilość pochłanianej wilgoci i nie dopuścić do tworzenia się pleśni wokół mokrej gąbki. Ten trik jest szczególnie pomocy w przypadku lodówek bez systemu no frost. Które wymagają częstego rozmrażania.
Tak zadziała gąbka w zamrażalniku
Lodówki z wyodrębnioną strefą do zamrażania części produktów wymagają szczególnego traktowania. W ich wnętrzu szybko wytwarza się gruba warstwa lodu i szronu, która otacza włożone tam zapasy. Dzięki gąbce umieszczonej wśród nich znacznie ograniczymy częstotliwość jej rozmrażania. Pochłonie ona wilgoć i spowoduje, że mniej lodu będzie powstawać w tej najzimniejszej komorze lodówki. Sama gąbka po kilku godzinach ulegnie również zamrożeniu i będzie dodatkowo utrzymywać niską temperaturę w otoczeniu produktów spożywczych. Takie działanie odciąży pracę agregatu i przyczyni się do zmniejszenia poboru energii, które w przypadku urządzeń chłodniczych jest dość duże.
Wkładając gąbkę do lodówki, możemy zyskać kilka korzyści. Gąbka poza pochłanianiem wilgoci może także odświeżać powietrze w lodówce, jeśli spryskamy ją kilkoma kroplami naturalnego olejku eterycznego lub soku z cytryny. W ten sposób zostaną zneutralizowane wszelkie nieprzyjemne wonie, które są wytwarzane przez świeże produkty. Ten domowy sposób nie wymaga wielkich nakładów, a jedynie pomysłowości w stosowaniu tego, co już mamy pod ręką.