Biała kiełbasa w wersji kapuścianej – znaleziono w kapuście
Biała kiełbasa w wersji kapuścianej .
Czas : 1 godzina
Składniki :
4 małe białe kiełbaski ( lub 2 większe ) sparzone lub pieczone
3 szklanki drobno pokrojonej w paseczki białej kapusty
½ szklanki drobno pokrojonej w paseczki wędzonki
1 łyżka oleju ( ja dałam z pestek winogron )
1 łyżka masła
2 łyżki przyprawy ,, Moc koperku i pietruszki „ Knorra ( Delikat ) lub innej tego typu
1 Bulionetka drobiowa Knorra ( lub kostka rosołowa inna )
szczypta mielonego pieprzu
szczypta cukru
2 łyżki pokrojonego koperku
Kapustę zalać woda tak by ją przykryła .Dodać przyprawę ,,Moc koperku i pietruszki „ i Bulionetkę .Gotować odkrytą przez 20 minut. Odcedzić .Na patelni rozgrzać olej .Wrzucić wędzonkę i zrumienić . Dołożyć masło i kiełbaski .Smażyć 5 minut obracając kiełbaski .
Przełożyć wędzonkę z kiełbaskami do kapusty i dusić na małym gazie kolejne 15 minut . Wsypać koper .Doprawić do smaku pieprzem, szczyptą cukru. i Delikatem .
Podawać z ziemniakami z wody ( najlepiej młodymi )