Złote zasady wiosennej diety

26 marca 2015, dodał: fringilla
Artykuł zewnętrzny

W procesie regeneracji organizmu żywienie ma fundamentalne znaczenie. By dostarczyć naszemu ciału składników niezbędnych do odbudowy, musimy racjonalnie się odżywiać. Poza tym pożywienie przekształcane jest w energię, której wiosną potrzebujemy wyjątkowo dużo. Oznacza to, że trzeba zmienić dietę. Oto zasady, zgodnie z którymi powinniśmy postępować, ustalając nowe wiosenne menu.

Fresh vegetable juices on wooden table, on green background

 

  • Jedzmy jak najwięcej produktów zawierających witaminy i minerały. Ich głównym źródłem są warzywa i owoce. Świeże warzywa są dość ciężkostrawne, ale nie należy ich unikać. Oczywiście można je gotować (najlepiej na parze – wtedy zachowują swoje wła
    ściwości odżywcze). Warzywa powinny być lekko twardawe – właśnie takie mają niższy indeks glikemiczny (co jest ważne dla diabetyków) i mniej tuczą!
  • Musimy zrezygnować z tłuszczów nasyconych. Mięso stanowi co prawda źródło białka, ale zawiera też wiele niekorzystnie wpływających na nasz organizm tłuszczów i jest ciężkostrawne. Wiosną możemy je zastąpić produktami, które mają lepiej przyswajalne białko: jajami (najlepiej z hodowli ekologicznej), kaszami, ryżem. Wysokowartościowe białko lekkostrawne znajduje się również w roślinach strączkowych.
  • Raz w tygodniu warto jeść drób i ryby. Kurczaka i indyka lepiej jest ugotować na parze, niż smażyć. Oczywiście bez panierki! Ryby dostarczają organizmowi niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów we krwi.warzywa
  • Organizm budzący się z zimowego snu potrzebuje energii. Mogą ją dostarczyć posiłki bogate w węglowodany złożone, co oznacza, że w wiosennej diecie nie powinno zabraknąć pełnoziarnistego pieczywa, ryżu i kaszy.
  • Musimy zrezygnować ze słodkich i słonych przekąsek, tym bardziej, jeśli chcemy zrzucić zbędne kilogramy.
  • Unikajmy soli. Zamiast niej można użyć świeżych ziół typu bazylia, tymianek, koperek.
  • Uzupełniajmy płyny – pijmy 2 litry dziennie. Niegazowana woda mineralna, świeże soki z warzyw i owoców oraz zielona lub ziołowa herbata mają właściwości oczyszczające. Poza tym soki są bogatym źródłem witamin i minerałów. Zrezygnujmy ze słodkich napojów gazowanych.
  • Nie przejadajmy się! Jedzmy 4-5 mniejszych posiłków dziennie. Nie wolno rezygnować ze śniadania. To ono daje nam energię na większą część dnia!

Justyna Mrowiec