Złote talarki

29 października 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Ziemniaki do obiadu, pyszne i chrupiące

składniki:

1-1,5 kg ziemniaków

do smaku: sól, papryka mielona słodka, mielona kolendra, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa

kilka łyżeczek oleju

file1288338204

sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w ok. 0,5 cm plastry, ponownie przepłukać i osączyć. Przełożyć je do garnka i zalać gorącą wodą tak aby były przykryte – gotować 3 min. a następnie dobrze osączyć. Przyprawy w proszku wymieszać. Lekko przestudzone ziemniaki posypać przyprawami i skropić olejem – dobrze wymieszać żeby wszystkie talarki były natłuszczone i pokryte przyprawami. Ułożyć je pojedynczą warstwą na duże blasze do pieczenia wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec aż dobrze się zrumienią.