Złote placki ziemniczano-marchewkowe

4 października 2010,
dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Dodatek marchewki wzbogaca smak i kolor placuszków

Składniki:

  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy
  • do smażenia: olej

Przygotowanie:

Warzywa oczyściłam, obrała i opłukałam. Najpierw starłam cebulę, bo kiedy do niej dodaje się ziemniaki, to nie ciemnieją. Do cebuli starłam ziemniaki a na końcu marchewkę. Wszystkie warzywa ścierałam na tarce jarzynowej, na najmniejszych oczkach. Do masy dodałam jajo i mąkę, doprawiłam dobrze solą i pieprzem ziołowym. Na rozgrzaną patelnię z  olejem kładłam porcje ciasta (po 2 łyżki) i smażyłam placki na złoto z  obu stron. Podałam posypane cukrem bo tak smakują nam najbardziej :-)

file1286204261



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...