Złote placki ziemniczano-marchewkowe

4 października 2010,
dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Dodatek marchewki wzbogaca smak i kolor placuszków

Składniki:

  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy
  • do smażenia: olej

Przygotowanie:

Warzywa oczyściłam, obrała i opłukałam. Najpierw starłam cebulę, bo kiedy do niej dodaje się ziemniaki, to nie ciemnieją. Do cebuli starłam ziemniaki a na końcu marchewkę. Wszystkie warzywa ścierałam na tarce jarzynowej, na najmniejszych oczkach. Do masy dodałam jajo i mąkę, doprawiłam dobrze solą i pieprzem ziołowym. Na rozgrzaną patelnię z  olejem kładłam porcje ciasta (po 2 łyżki) i smażyłam placki na złoto z  obu stron. Podałam posypane cukrem bo tak smakują nam najbardziej :-)

file1286204261



FORUM - bieżące dyskusje

Wydarzenia w Twoim mieście !
Gdy pracowałam na drugie zmiany, omijały mnie wszystkie wydarzenia. Przez kilka lat pracowałam...
Ploteczki - ogólny Off Topic :D
A to prawda. Zastanawiają mnie te stacje badania jakości powietrza. Dziwne, że w...
Koronawirus - porady, obalanie mitó…
U mnie w pracy połowa choruje, ale na przeziębienie, nie na Stratusa, który...
Związki wyznaniowe - dlaczego powst…
Takie grupy zaspokajają jakieś konkretne potrzeby i to skłania ludzi do przynależności. Dodatkowo wspólne...