Złote placki ziemniczano-marchewkowe

4 października 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Dodatek marchewki wzbogaca smak i kolor placuszków

Składniki:

  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy
  • do smażenia: olej

Przygotowanie:

Warzywa oczyściłam, obrała i opłukałam. Najpierw starłam cebulę, bo kiedy do niej dodaje się ziemniaki, to nie ciemnieją. Do cebuli starłam ziemniaki a na końcu marchewkę. Wszystkie warzywa ścierałam na tarce jarzynowej, na najmniejszych oczkach. Do masy dodałam jajo i mąkę, doprawiłam dobrze solą i pieprzem ziołowym. Na rozgrzaną patelnię z olejem kładłam porcje ciasta (po 2 łyżki) i smażyłam placki na złoto z obu stron. Podałam posypane cukrem bo tak smakują nam najbardziej :-)

file1286204261



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....