Złote placki ziemniczano-marchewkowe
Artykuł zewnętrzny
Dodatek marchewki wzbogaca smak i kolor placuszków
Składniki:
- 5-6 dużych ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 5-6 łyżek mąki pszennej
- do smaku: sól, pieprz ziołowy
- do smażenia: olej
Przygotowanie:
Warzywa oczyściłam, obrała i opłukałam. Najpierw starłam cebulę, bo kiedy do niej dodaje się ziemniaki, to nie ciemnieją. Do cebuli starłam ziemniaki a na końcu marchewkę. Wszystkie warzywa ścierałam na tarce jarzynowej, na najmniejszych oczkach. Do masy dodałam jajo i mąkę, doprawiłam dobrze solą i pieprzem ziołowym. Na rozgrzaną patelnię z olejem kładłam porcje ciasta (po 2 łyżki) i smażyłam placki na złoto z obu stron. Podałam posypane cukrem bo tak smakują nam najbardziej :-)