Złote placki ziemniczano-marchewkowe

4 października 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Dodatek marchewki wzbogaca smak i kolor placuszków

Składniki:

  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy
  • do smażenia: olej

Przygotowanie:

Warzywa oczyściłam, obrała i opłukałam. Najpierw starłam cebulę, bo kiedy do niej dodaje się ziemniaki, to nie ciemnieją. Do cebuli starłam ziemniaki a na końcu marchewkę. Wszystkie warzywa ścierałam na tarce jarzynowej, na najmniejszych oczkach. Do masy dodałam jajo i mąkę, doprawiłam dobrze solą i pieprzem ziołowym. Na rozgrzaną patelnię z  olejem kładłam porcje ciasta (po 2 łyżki) i smażyłam placki na złoto z  obu stron. Podałam posypane cukrem bo tak smakują nam najbardziej :-)

file1286204261



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...