Ziołowe szparagi z pomidorami wprost z grilla
500 g szparagów
250 g pomidorków koktajlowych
świeże zioła (bazylia, kolendra, oregano)
1 łyżka miodu i 1 łyżka musztardy do marynaty
do smaku: 1 łyżka soku z cytryny, oliwa, sól
Zioła drobno posiekać lub zmiksować zmieszać z miodem, musztardą, sokiem z cytryny i rozprowadzić oliwą, aby sos nie był zbyt gęsty. Dosolić do smaku.
Przygotować szparagi: odłamać zdrewniałe końce i jeśli to konieczne (przy białych szparagach) obrać je. Zanurzyć w ziołowej marynacie i ułożyć n atacce aluminiowej, piec na grillu z każdej strony aż będą miękkie.
Równolegle przygotować pomidorki: przekroić na połówki i wysmarować oliwą (najłatwiej pędzelkiem). Ułożyć na tacce aluminiowej (przekrojoną stroną do góry, aby miąższ się nie wylał) i piec kilka minut na grillu.
Warzywa podawać razem – pasują do siebie doskonale!
Doskonałe, niskokaloryczne, świeże i wiosenne danie na pierwsze majowe grillowanie! :)